„Erdogan küldi ránk a migránsokat!”

„Erdogan küldi ránk a migránsokat!”

Görög rohamrendőr és feltorlódott menekültek a török határnál fekvő görögországi Kasztaniesznél 2020. február 29-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyre feszültebb színtérré váló török-görög határ közelében jártunk. A görög oldalon többen is úgy vélekednek, szervezett török akció keretében próbálnak bejutni a migránsok most tömegével országukba és így az Európai Unióba. A határ túloldalán tízezrek várnak jelenleg is.

– Megmondtuk, hogy ez lesz, hiába fizetünk Erdogannak 6 milliárd eurót, úgysem tartja be az ígéretét! – így fakad ki Konsztantinosz, egy középkorú férfi, amikor őt és feleségét, Elenát kérdezzük a pénteken előállt migrációs helyzetről. Alexandrúpoli kikötőjében, a Trák-tenger partján, a híres világtoronynál járunk, ahová most rengeteg görög látogatott ki: tiszta hétfő van, a nagyböjt első napja szabadnap Görögországban, így a helyiek inkább a parton sétálnak a napsütésben.

Evru prefektúra székhelye persze ma már nem csak a világítótornyáról nevezetes: ezen a városon át húzódik az az út, amely a közeli török határra vezet, így ha a migránsoknak sikerülne áttörniük a határt Kasztaniesznél, akkor erre jönnének keresztül. Alexandrúpoli persze nem nagy város – a 60 ezres település egykor halászfalu volt, majd I. Sándor görög királyról kapta a nevét –, azonban éppen ezért egy esetleges migránsmenet nagyon leterhelné a helyi közlekedést. Konsztantinosz szerint a helyiek már épp kezdtek volna fellélegezni, hogy vége a több évvel ezelőtti migrációs nyomásnak.

Miután múlt pénteken a török kormány jelezte, hogy nem tartják többé fel a menekülteket, tízezrek indultak el a görög határra, amiről ellentmondásos számok jelentek meg a médiában. Míg a törökök egy meglepően pontos 80.888-as számot emlegettek, hogy eddig ennyien léptek ki Törökországból, ez korántsem jelenti azt, hogy ennyien beléptek volna más uniós országba. Ebben a pillanatban nagyjából 30 ezren tartózkodnak a török Pazarkule és a görög Kasztaniesz település között, de eddig csak nagyon kevés migránsnak sikerült itt áttörnie a határon – az ő teljesítményüket egy gyorsított bírósági eljárásban 3,5 éves börtönbüntetéssel jutalmazta a görög igazságszolgáltatás.

Erdogan: „A téma le van zárva, a kapuk már nyitva, és ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből" | Magyar Hang

Északra, a Marica folyónál viszont már sokkal könnyebben át tudnak jutni a migránsok, egyes híradások szerint Oresztiada településnél már több migránscsoportra is figyelmesek lettek a helyiek. A legtöbb sikeres akció azonban Leszbosz szigeténél történt, ahol most újra gumicsónakokkal próbálnak átjutni a jobb élet felé igyekvők.

Konsztantinosz és Elena persze számítottak erre: szerintük csak idő kérdése volt, mikor mondja fel Erdogan a 2016-ban kötött alkut, hogy újra megzsarolja az uniót. – Nem is szabadott volna pénzt adni neki, abból az összegből inkább egy közös határőrséget kellett volna alakítani – mondja a férfi, aki szerint nagyon furcsa, hogy ennyire szervezetten áramlanak a határhoz a migránsok, teljesen úgy néz ki, mintha erővel hajtanák őket oda.

Ehhez hasonló vádat korábban már a görög kormányfő, Kiriakosz Micotakisz is megfogalmazott, aki szerint Törökország nem egyszerűen segíti az embercsempészeket, hanem maga is embercsempésszé vált. Ugyan egyelőre senkinek nem sikerült bizonyítania, hogy a buszokat a török hatóságok biztosítanák, Konsztantinosz szerint még az is előfordulhat, hogy ha nem jön össze Erdogan zsarolási kísérlete, még több migránst küldenek a határra.

Görögország viszont egyelőre állja a sarat. Alexandrúpoliban egyelőre nincs komolyabb készülődés, leszámítva a járőröző rendőrkocsikat. Hasonlóan, a főpályaudvaron sem számítanak nagyobb csoportok érkezésére – szemmel láthatóan bíznak a görög rendvédelmi szervekben.

Meddig érhet a törökök bosszúja? | Magyar Hang

Giorgiosz és Angelosz azonban nem úgy látja, hogy még sokáig fenn lehetne tartani ezt a helyzetet. A két egyetemista azt mondja, teljesen egyértelmű, hogy nem a migránsok spontán akciójáról van szó, szerintük nagyon árulkodó, hogy Erdogan már milliós migránshullámról beszél, miközben egyáltalán nem biztos, hogy azok az emberek vállalnák ezt az utat. – Tudják azt ők is, mi van a horvát és a magyar határon, hogy nem lehet olyan könnyen belépni, miért is indulnának el maguktól ennyien, ha nem bátorítják őket? – kérdezi Angelosz, aki kész tényként kezeli, hogy hamarosan újra nagyobb számban jelenhetnek meg itt a migránsok.

A két fiatal úgy gondolja, ez egyben Európa szégyene is, mert hagyták magukat becsapni egy olyan embertől, aki már jóval korábban teljesen szavahihetetlenné vált az egész világon. – Most majd Európa is megtanulhatja, kivel üzleteltek négy évvel ezelőtt – mondja Giorgiosz, aki szerint könnyen megtörténhet, hogy végül ugyanezek, a határon várakozó migránsok lesznek a mostani krízis legnagyobb áldozatai. Ugyanis még ha sikerül is áttörniük a határon, rengeteg megpróbáltatás vár rájuk, míg elérik a régóta vágyott Nyugat-Európát.