Egy Puskás stadionnyi pénzt égetett el hirdetésre, bármiféle eredmény nélkül

Egy Puskás stadionnyi pénzt égetett el hirdetésre, bármiféle eredmény nélkül

Michael Bloomberg milliárdos, volt New York-i polgármester egy kampányrendezvényen 2020. február 20-án. Ha elnöknek választanák, már bejelentette, hogy eladja az általa alapított Bloomberg gazdasági hírügynökséget (Fotó: cpt.kama/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdemes ízlelgetni a címet, mert elég hátborzongató. Michael Bloomberg milliárdos, New York volt polgármestere alsó hangon 500, de egyes becslések szerint akár 700 millió dollárt költött választási hirdetésre.

Miközben még számolgatják a 14 szövetségi államot érintő szuperkeddi voksolások eredményeit – amiből már látszik, két komolyan vehető demokrata jelölt, Bernie Sanders és Joe Biden marad talpon Donald Trumppal szemben –, addig a patinás gazdasági hírügynökséget is alapító Bloomberg jelezte, kiszáll a kampányból.

Ez nem csoda, de az azért megér majd egy-két elemzést, hogy mit is nézhettek be a milliárdos kampánystratégái hirdetési vonalon. Mai árfolyamon ugyanis Bloombergnek úgy sikerült eltapsolnia 150,9 és 211,2 milliárd forintnak megfelelő összeget, azaz középárfolyamon egy Puskás stadion árát (!), hogy egy államban sem volt képes mérvadó eredményt elérni. Egyedül csak a tengerentúli területen, Amerikai Szamoán sikerült győzelmet aratnia. Valljuk be, ez elég sovány az előbbi számokat elnézve, és előválasztási szinten, hirdetéshatékonysági szempontból minden bizonnyal új rekord.

A párját ritkító dolog nem hiába szúrt még szemet az elnöknek is. Két Twitter-posztban is foglalkozott a kérdéssel. Az elsőben arról értekezett, hogy a szuperkedd legnagyobb vesztese egyértelműen Bloomberg, akinek a kampányköltése nagyjából olyan, mintha 700 millió dollárt lehúzott volna a WC-n, és cserébe nem kapott mást, mint a Mini Mike gúnynév.

Donald J. Trump on Twitter

The biggest loser tonight, by far, is Mini Mike Bloomberg. His "political" consultants took him for a ride. $700 million washed down the drain, and he got nothing for it but the nickname Mini Mike, and the complete destruction of his reputation. Way to go Mike!

Bloomberg kiszállást pedig Trump lakonikusan csak úgy kommentálta: így legalább megspórolt magának nagyjából egymilliárd dollárt, amit fordíthat olyan kampányra, amivel megmenti magát a további arcvesztéstől.

Ha pedig némi pozitívum: jó hír Bloomberg számára, hogy így nem kell eladnia a hírügynökségét, és ahogy a CNN televízióban is megjegyezték: a milliárdosnak ezek után nem kell feltárnia teljes vagyoni helyzetét.

Bloomberg egyébként rögtön jelezte is, a továbbiakban Joe Bident támogatja. A kérdés már csak az, vajon pénzügyileg is?