Elisabeth Warren visszaléphet a demokrata jelöltségért folyó versenyből

Elisabeth Warren visszaléphet a demokrata jelöltségért folyó versenyből

Elizabeth Warren (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elisabeth Warren, massachusettsi szenátor is visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségéért zajló küzdelemből – jelentette több amerikai médium, elsőként a The New York Times című lap.

Ha ez megtörténik, a verseny kétfősre szűkül, az amerikai politikai palettán nagyon baloldalinak számító Bernie Sanders és az inkább centristának számító volt alelnök, Joe Biden versenyezhet majd egymással.

Warren jó esélyekkel indult a jelöltségért, de végül nem volt szerencséje, és nem sikerült megszólítania a megosztott centrista szavazókat, akik sokáig négy-öt jelölt között osztódtak el. Warren progresszívebbnek pozicionálta magát náluk, ezzel elvileg Sanderstől is vehetett volna el szavazatokat, de vermonti szenátor sikeresen konszolidálta a kisebb, de lelkesebb baloldali bázist.

A dél-karolinai előválasztást Joe Biden nagyrészt a fekete és középosztálybeli szavazók miatt akkora arányban nyerte meg, hogy már a szuperkeddi nagy választássorozat előtt visszalépett két vele versengő centrista jelöt, Amy Klobuchar és Pete Buggitieg, majd később Michael Bloomberg és most Elisabeth Warren is.

Azt nem tudni, Warren beáll-e egy másik jelölt mögé, de ha így is lesz, valószínűleg Joe Biden lesz az, hiszen a szavazói nagy része számára is ő lenne a második választás.