33 évesen meghalt Észak-Korea első „fapados” utazási ügynöke, aki fellendítette az ország turizmusát

33 évesen meghalt Észak-Korea első „fapados” utazási ügynöke, aki fellendítette az ország turizmusát

Az észak-koreai légitársaság gépe Pekingben (Forrás: Magyar Hang-archív)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szívroham következtében, 33 évesen elhunyt Troy Collings, Észak-Korea történetének első „fapados” vagy „hátizsákos” utazási irodájának vezetője – írta a BBC. Az új-zélandi férfi Young Pioneer Tours elnevezésű cégével elsősorban a fiatal, kalandvágyó turistákat célozta meg, akik szívesen felkeresték volna a világ egyik legelzártabb országát. Kezdeményezése váratlanul nagy siker lett, az elérhetővé tett Észak-Korea rengeteg érdeklődött vonzott, Collings voltaképpen egymaga lendítette fel a kommunista rezsim turizmusát.

Az utazási iroda által kiadott közlemény szerint a férfi múlt héten hunyt el. Kollégái úgy emlékeznek rá, mint egy igazi úttörőre, aki valóra váltotta vízióit, és az ázsiai ország vezető utazási ügynökévé lépett elő. Collings egy korábbi interjúban elárulta, 2004-ben egy dokumentumfilm hatására kezdett érdeklődni Észak-Korea iránt. Az utazási iroda megalapításával szerette volna kinyitni az országot, hogy így segítsen a helyieken, és hozzájáruljon a fejlődéshez.

A céget egy barátjával, Garreth Johnsonnal hozták létre, és az első pillanattól az olcsó utazásokra koncentráltak, a konkurensekhez képest féláron kínáltak utakat az érdeklődőknek. Az említett interjúban Collings elárulta, lényegesen kevesebb akadályba ütköztek a hatóságok részéről, mint azt sokan elképzelték. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Az ügynökség Észak-Korea mellett immár olyan helyekre is elviszi a kalandvágyókat, mint Csernobil, vagy Kelet-Timor.

A BBC cikkében megjegyzi ugyanakkor, hogy az észak-koreai turizmus a teljes megfigyeléssel is együtt jár. Minden esetben kizárólag egy hivatalos helyi kísérő társaságában lehet végigjárni az ország engedélyezett helyszíneit. Idézik azonban Collingsot, akit szerint semmi sem fekete vagy fehér, hiába van kommunizmus, Észak-Koreáról „nem lehet addig ítéletet mondani, amíg az ember nem érti tökéletesen az ottani helyzetet”.

Hol tart az észak-koreai ellenzék? | Magyar Hang

Sehol – így hangzott volna néhány hónapja a válasz a kérdésre. Mostanra azonban úgy látszik, mintha változott volna a helyzet.

Nehéz pontos adatokkal szolgálni, de a számítások szerint évente közel 100 ezer ember látogat az elzárt ázsiai országba, a legtöbben, mintegy tízezren Kínából.

A kalandvágyók számára különleges célpont Észak-Korea, az utazás azonban komoly veszélyeket rejthet magában, elég csak Otto Warmbier esetére gondolnunk. A fiatal amerikai egyetemistát, aki turistaként érkezett az országba, 2016-ban tartóztatták le az észak-koreai hatóságok, a vád szerint ellopott egy propagandaplakátot. Tizenöt év kényszermunkára ítélték, bebörtönzését követően azonban kómába esett, és többé nem tért magához. 2017 júniusában szabadon engedték, így a vegetatív állapotban lévő férfit hazaszállíthatták az Egyesült Államokba, ahol egy hét után elhunyt.