Törökország nem engedi tengerre kelni a migránsokat

Törökország nem engedi tengerre kelni a migránsokat

Migránsok a Földközi-tengeren (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A görög hatóságok embertelen magatartására hivatkozva nem engedi a török állam a bevándorlók tengeri átkelését. Erdogan közben a 2016-os EU és Törökország közötti migrációs megállapodás felülvizsgálatát követelte Angela Merkeltől.

Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – derült ki a török parti őrség péntek esti közleményéből, amelyet az MTI is közölt. Mint írták, az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu belügyminiszter fogja felügyelni.

Hangsúlyozták egyúttal: miközben Törökország a területéről távozni szándékozó illegális migránsok döntésébe nem avatkozik bele, ez az eljárás az életveszélyes helyzetekkel fenyegető tengeri átkelésekre nem vonatkozik. Közölték továbbá, hogy a parti őrség a megszokottnál is sokkal jobban igyekszik megakadályozni a tengeri átkeléseket, a csendőrség és a rendőrség pedig azt, hogy a migránsok a szárazföldről elérjék a tengert.
   

A török parti őrség arról is beszámolt, hogy mihelyt a migránsok görög felségvizekre érnek, a görög parti őrség visszatoloncolja őket a török felségvizekre, gumicsónakjaikat kilyukasztja, a járművek motorját tönkreteszi, és kilátástalan helyzetben a tenger közepén hagyja.

„Görögországnak az a viselkedése, amelyet az Égei-tengeren átkelő migránsokkal szemben tanúsít, sérti az emberi jogokat és a nemzetközi jogszabályokat”

– fogalmaztak.
    

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. A lépés következtében tízezrek indultak a szárazföldi görög határhoz, de az Égei-tengeren is egyre többen próbálkoztak átjutni a közeli görög szigetekre. Görögország mindeközben megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni az útra keltek átjutását. Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére.

Tűzszünet után: Törökország hadrendbe állítja az Oroszországtól vett légvédelmi rendszert | Magyar Hang

Egy nap sem telt el azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin megállapodott a szíriai tűzszünetről, a török elnök bejelentette: áprilisban hadrendbe állítja az Oroszországtól beszerzett Sz-400-as légvédelmi rendszert. Az MTI beszámolója szerint Erdogan erről Moszkvából hazatérőben a repülőgépen beszélt újságíróknak. Mint elmondta, az Sz-400-as ütegek leszállítása megtörtént, a török személyzet kiképzése pedig folyamatban van.

A török parti őrség közleményét egy nappal azután adták ki, hogy Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön a migránsok égei-tengeri átkelésével kapcsolatban már jelezte: Erdogan utasítására minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a korábbiakhoz hasonló emberi tragédiákat. Soylu ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában aláírt migrációs megállapodás csak az égei-tengeri határokra vonatkozik, a szárazföldiekre nem.

A török parti őrség pénteken felidézte, hogy március 5-én összesen 97 illegális migránst mentettek ki három olyan gumicsónakból, amelyet a görög hatóságok kilyukasztottak és félig elsüllyedve otthagytak a tenger közepén. A közlemény végén aláhúzták: a török parti őrség „az illegális migrációval folytatott szakadatlan harc” keretében 2019 folyamán 146 esetben összesen 3425, míg 2020-ban 49 incidens alkalmával 1707 migráns életét mentette meg.

Erdogan Brüsszelbe látogat.

Erdogan pénteken telefonon a 2016-os EU és Törökország közötti migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek. A török elnöki hivatal kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint az elnök a török–görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta Merkelnek:

„Azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket”.

A török elnöki hivatal pénteken azt közölte, hogy Erdogan azt tervezi, március 9-én egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, a migránsválság megvitatására. Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserében az EU – egy először 72 ezres kontingens erejéig – legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.
    

Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma. A török bevándorlási hivatal adatai szerint ugyanakkor az Európai Unió 2020. január 27-el bezárólag 25 951 szíriait vett át Ankarától, ebből a legtöbbet Németország, 9322 embert. Mindeközben Törökország 2093 illegális bevándorlót fogadott vissza a görög szigetekről, köztük 404 szíriait.

A pénzügyi segítséggel kapcsolatban az Európai Bizottság tavaly december 10-ei sajtóközleményében arról számolt be, hogy átutalta az előirányzott 6 milliárd eurót a törökországi menekültek támogatására. A török vezetés ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett civil szervezetek még az összeg felét, tehát az első hárommilliárd eurós részletet sem kapták meg.

Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.