Tűzszünet után: Törökország hadrendbe állítja az Oroszországtól vett légvédelmi rendszert

Tűzszünet után: Törökország hadrendbe állítja az Oroszországtól vett légvédelmi rendszert

Recep Tayyip Erdogan Isztambulban 2017. április 16-án (Fotó: Reuters/Murad Sezer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nap sem telt el azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin megállapodott a szíriai tűzszünetről, a török elnök bejelentette: áprilisban hadrendbe állítja az Oroszországtól beszerzett Sz–400-as légvédelmi rendszert.

Az MTI beszámolója szerint Erdogan erről Moszkvából hazatérőben a repülőgépen beszélt újságíróknak. Mint elmondta, az Sz–400-as ütegek leszállítása megtörtént, a török személyzet kiképzése pedig folyamatban van. A török államfő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan amerikai illetékeseknek is jelezte: ha készek eladni Patriot légvédelmi rendszert országának, Ankara abból is vásárol.
    

A török vezetés először február 20-án, tehát azt követően közölte, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszerrel támogathatja a NATO-szövetséges Törökországot, hogy több alkalommal heves harcok törtek ki az északnyugat-szíriai Idlibben a felkelőket támogató török hadsereg és a damaszkuszi kormányerők között. Damaszkusz csapatait azonban annak az Oroszországnak a légiereje támogatja, amely a vonatkozó orosz–török megállapodást követően tavaly júliusban elkezdte leszállítani Törökországnak az Sz–400-asokat.
    

Putyin és Erdogan megállapodott: éjféltől tűzszünet lép életbe Idlíbben | Magyar Hang

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában. Putyin a közös sajtótájékoztatón közölte, hogy a török partnerével elért megoldás reményei szerint elvezet a katonai tevékenység befejezéséhez, véget vet a civil lakosság szenvedésének, és segít a humanitárius válság megfékezéséhez Idlíbben.

Washington élesen bírálta az ügyletet, és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F–35-ös harci repülő fejlesztési programjában, továbbá felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Törökországnak. Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek David Satterfield, az Egyesült Államok ankarai nagykövete kedden azt közölte, hogy Washington felülvizsgálja Ankarának az amerikai Patriot légvédelmi rendszer iránti kérelmét, ugyanakkor ezt az orosz rendszer korábbi török beszerzésének fényében teszi.
    

Erdogan a török sajtónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a szíriai Idlib tartományban csütörtök éjfélkor életbe lépett tűzszünet szerinte védettebbé teszi a török határt a szíriai kormányerők és a terroristák támadásaival szemben, megteremti a térségben a stabilitás és a normalizálódás alapját, garantálja az ott állomásozó török katonák biztonságát, valamint előmozdítja a polgári lakosság védelmét. A török államfő azt is közölte, hogy a térségben kialakított 12 török megfigyelőpont helyzetét illetően, amelyek közül időközben több az ellenséges vonalak mögött rekedt, nem történt változás.

Moszkva: Egy török gépesített hadosztály van Szíriában, de Nyugaton ezt nem látják | Magyar Hang

Moszkva szerint a törökök nemzetközi jogot sértenek Szíriában. Az orosz védelmi minisztérium közölte, egy török gépesített hadosztály van Idlib közelében, amit Nyugaton senki sem vesz észre. Ankara nem teljesíti az idlíbi rendezésről Szocsiban megkötött megállapodást, a terroristák megerősített övezetei összenőttek a török megfigyelőállásokkal a feszültségcsökkentési övezet határán - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán Moszkvában.

Erdogan a tűzszünetről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egy több mint hatórás tárgyalás során állapodott meg csütörtökön Moszkvában. A fegyvernyugvás nyomán a felek egyéb intézkedések mellett egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, amelyet március 15-től orosz–török közös őrjáratok felügyelnek majd.