„Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza”

„Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza”

Rendőrök és katonák a Milánóból távozni kívánó utasokat ellenőrzik Lombardia tartomány székhelyének központi pályaudvarán 2020. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyzet drámai. Más szó nincs erre. A háború kitört, és a csaták éjjel-nappal folynak – írta egy bergamói kórház orvosa a koronavírus járvány kapcsán Facebook-bejegyzésében. Daniele Macchini beszámolója szerint tömegével érkeznek a betegek a Humanitas Gavazzeni nevű intézménybe, a tüneteik pedig sokkal súlyosabbak az influenzánál.

Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza – idézte az Index.hu az orvos szavait. Szerinte a betegek követték a hatóságok útmutatásait: otthon maradtak egy hétig, tíz napig a magas lázzal, de már nem bírják tovább. – Nem kapnak levegőt, oxigénre van szükségük – írta Daniele Macchini.

Az orvos elmondta, hogy gyógyszeres terápia nem igazán van, csak támogatni tudják a gyógyulást, és reménykednek, hogy a betegek maguktól megszabadulnak a vírustól.

Az üres kórtermek gyorsan telnek, a diagnózis minden beteg esetében a „kétoldali szövetközti tüdőgyulladás”.  Az orvos azt írta, hogy ők is most, napról napra tanulják a koronavírus viselkedését. A SARS-CoV-2, egyből a tüdőt fertőzi, és teszi nehézzé, hogy ellássa a feladatát.

Azt is írta, hogy nem nyugtatja meg, hogy főként idősek a legsúlyosabb esetek, ugyanis látott fiatalokat is a vírus miatt lélegeztetőgépen, intenzív osztályon – olvasható az Indexen.

„Járványügyi katasztrófa van. Nincs többé sebész, urológus, ortopédus, mind orvosok vagyunk, akik hirtelen ugyanannak a csapatnak a tagjai lettünk, hogy megküzdjünk ezzel a cunamival, ami ránk szakadt” – így Daniele Macchini. Az esetszám folyamatosan nő, a pozitív teszteredmények is futószalagon érkeznek, „a sürgősségi osztály meg hirtelen összeomlik”.

Az orvos szerint most minden erőforrást a sürgősségire csoportosítanak át, az emberek egy gyors értekezlet során megtanulják a szoftver kezelését, aztán pár perc múlva már ott is vannak, a fronton. Kifejtette azt is, hogy a körülményekhez képest nagyon jól fel tudtak készülni a kórházban a „katasztrófára”. Az intenzív osztály tele, a műtőket is intenzívvé alakították.

A doktor ír arról is, hogy a személyzet elfáradt, rengeteget dolgoznak, túlóráznak, és óriási a szolidaritás az orvosok között, igyekeznek segíteni egymásnak, ágyakat tologatnak, beteget mozgatnak, nővérmunkát is végeznek. A nővérek szemében sokszor könny ül, mert nem tudnak mindenkit megmenteni. Nincs már olyan, hogy műszak, munkarend. A társasági életüket felfüggesztették az egészségügyi dolgozók.

A posztot író férfi leírta, hogy két hete ő sem látta családtagjait, nehogy megfertőzze őket, fiával is videócseten tartja a kapcsolatot.

Arról is írt, hogy a protokoll ellenére is van olyan fertőzött kollégája, aki a saját rokonait is megfertőzte. Ezek a családtagok most élet-halál között vannak. Ennek ellenére folytatni fogják a gyógyítást, ez a munkájuk, gyógyítani akarnak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.