Ilyen még nem volt: alkotmányvédelmi megfigyelés egy Bundestag-pártnál

Ilyen még nem volt: alkotmányvédelmi megfigyelés egy Bundestag-pártnál

AfD-s tüntetők Hannoverben 2018. augusztus 15-én (Fotó: Facebook/AfD)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmányvédelmi megfigyelés alá vették a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) egyik platformját, a Szárny (Der Flügel) elnevezésű tömörülést – jelentették be csütörtökön Berlinben a szövetség alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetői.

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke a nemzetbiztonsági szolgálat tájékoztatóján kiemelte, hogy „a szélsőjobboldaliság és a szélsőjobboldali terror” a demokráciát fenyegető legnagyobb veszély Németországban, az AfD ügyében 2019 elején elkezdett előzetes elemzések pedig kimutatták, hogy a Szárny elnevezésű platform szélsőjobboldali.

Hozzátette, hogy a nagyjából hétezer embert összefogó platform két vezetője, Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi parlamenti (Landtag-) frakcióvezetője és Andreas Kalbitz, a brandenburgi Landtag AfD-frakciójának vezetője is kétségkívül szélsőjobboldali beállítottságú politikus.

A platform működését „bizonyítottan szélsőséges törekvések” jellemzik, ezért alkotmányvédelmi megfigyelés alá veszik – mondta Thomas Haldenwang, aki a tájékoztatón a többi között felidézte, hogy Björn Höcke szégyenletes emlékműnek nevezte a második világháborúban legyilkolt európai zsidók előtt tisztelgő berlini emlékművet. Aláhúzta: a BfV döntése „üzenet a demokrácia ellenségeinek” arról, hogy határozott ellenlépésekkel kell számolniuk.

Joachim Seeger, a szolgálat szélsőjobboldali szerveződésekkel foglalkozó osztályának vezetője kiemelte, hogy a Szárny szélsőséges törekvései Németország „szabadságon alapuló, demokratikus berendezkedése” ellen irányulnak.

Thomas Haldenwang és Joachim Seeger egyaránt hangsúlyozta, hogy a Szárny meghatározó befolyást gyakorol az AfD politikájára. Felidézték a többi között a pért egyik társelnöke, Alexander Gauland azon nyilatkozatait, amelyek szerint a Szárny nem jobbra tolja az AfD-t, hanem a párt közepét képviseli.

A BfV döntése azt jelenti, hogy titkosszolgálati eszközökkel, például telefonok lehallgatásával és beépített emberekkel követhetik nyomon az AfD platformjának további tevékenységét. A Bundestagban képviselettel rendelkező pártok körében ilyen még nem fordult elő.