Ha ide bekopog a vírus, elpusztul az ország – nincs ok a derűlátásra Kárpátalján

Ha ide bekopog a vírus, elpusztul az ország – nincs ok a derűlátásra Kárpátalján

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon (Fotó: MTI/Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kárpátaljai patikákban már hetekkel korábban sem lehetett egészségügyi maszkokhoz jutni. Deficit a kézfertőtlenítő is, de egyelőre nincs pánikhangulat sem felvásárlási láz a megyében.

Ukrajna februárban vizsgázott elégtelenre emberségből és szakértelemből koronavírus-ügyileg. Poltava megyében feldühödött tömeg támadt a Vuhanból hazamenekített nemzettársaikat szállító autóbuszokra. A lembergi kórház dolgozói pedig az ukrán himnusz éneklésébe fogtak és örömujjongásban törtek ki, amikor megtudták, hogy nem az ő egészségügyi intézményükben helyezik karantén alá az evakuált személyeket.

Egy halálos áldozata van a koronavírusnak az országban, hivatalosan négy további beteget tartanak nyilván. Az egészségügy mélyrepülését, az influenzás megbetegedések és a külföldön dolgozó vendégmunkások nagy arányát figyelembe véve azonban szinte biztosra vehető, hogy jóval magasabb a fertőzöttek száma.

Orbán Viktor: Lezárjuk a határokat, új költségvetés kell | Magyar Hang

Az ország vezetői március 11-én szigorú megelőző intézkedéseket jelentettek be. Április 3-ig zárva tartanak az oktatási intézmények, betiltották a tömegrendezvényeket és látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban. Március 16-tól kéthetes beutazási tilalom van érvényben Ukrajnában a külföldi állampolgárokkal szemben. Felfüggesztik a nemzetközi légiforgalmat, a vasúti és autóbusz közlekedést egyaránt. Szünetel a gyalogos átléptetés is – az ukrán lakosok csak gépjárművel hagyhatják el az ellenőrzőpontokat.

Az egészségügyi miniszter ezen felül a vendéglátóipari létesítmények és bevásárlóközpontok bezárását indítványozta. Tanácsát több nagyvárosban is megfogadták. Ungváron keddtől csak az élelmiszerboltok, patikák és benzinkutak üzemelnek.

A korlátozások megszegése esetén a belügyminisztérium pénzbírságot és büntetőjogi felelősségre vonást helyezett kilátásba.

Lemondanak egyhavi bérükről a politikusok Szingapúrban az egészségügyi dolgozók javára | Magyar Hang

Nincs teszt, nincs beteg

Kárpátalján koronavírus-tesztek, lélegeztető gépek, védőfelszerelések és a felkészültség teljes hiánya jellemzi a megye egészségügyi intézményeit. A fekvőbetegek és a kórházi dolgozók is ki vannak szolgáltatva a fertőzésveszélynek.

A munkaképes lakosság jelentős hányada külföldön keresi meg a kenyérre valót. Sokan ezután térnek haza otthonaikba. Egyedül a lázat mérik – már ha épp mérik – a határátkelőkön, így még az influenzás tüneteket produkáló személyek kiszűrése sem megy egyszerűen.

Egyelőre nincs pánikhangulat. A határátlépés korlátozása frusztrálja a lakosságot. Az emberek remélnek, mást nem igazán tehetnek. Tisztában vannak azzal, hogy beláthatatlan következményekhez vezet, ha felüti a fejét a vírus a területen, ahol még a TBC-s megbetegedések, a torokgyík vagy épp a kanyaró visszaszorításával is meggyűlik a baja a szakembereknek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.