A tajvani csoda: így is lehet harcolni a koronavírus ellen

A tajvani csoda: így is lehet harcolni a koronavírus ellen

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elsők között érte az új koronavírus a járvány epicentrumával, Kínával szoros kapcsolatokat ápoló Tajvan szigetét, ennek ellenére mostanáig csak száz megbetegedést és egy halálesetet regisztráltak, ami a fertőzés által érintett országok közül az egyik legalacsonyabb arány. A Kínától alig 200 kilométerre fekvő sziget 23 milliós lakosságából nagyjából egymillióan élnek életvitelszerűen Kínában, és a járvány kitörése előtt napi kétezer kínai turista látogatott hozzájuk. Bőven volt tehát fertőzési lehetőség a koronavírus tavaly november-decemberi megjelenése óta, mégis összehasonlíthatatlanul jobban állnak, mint például az olaszok (31506 fertőzött, 2503 halott), a spanyolok (11826 fertőzött, 533 halott), a németek (10069 fertőzött, 26 halott) és a franciák (7696 fertőzött, 148 halott). 

Érdemes megnézni, milyen taktikát követtek, noha nálunk, illetve egész Európában már nyilvánvalóan elkéstek a hatóságok jó néhány intézkedéssel. Mindenekelőtt azért olyan felkészültek, mert a 2003-as, ugyancsak Kínából indult SARS-járvány miatt (ami náluk 346 megbetegedéshez és 73 halálesethez vezetett) új egészségügyi stratégiát alakítottak ki, amelyet most sikeresen tudtak alkalmazni. Még a SARS-járvány idején hozták létre az országos járványügyi központot, amely az elsők között figyelt fel a kezdődő kínai megbetegedésekre, és január elején orvoscsoport utazott a helyszínre. Amint tájékozódtak a vuhani helyzetről, azonnal elrendelték a tajvani kórházaknak, hogy kezdjék el az aktív tesztelést, vagyis jóval azelőtt, hogy egyetlen fertőzött lett volna. Az elsőt egyébként január 21-én fedezték fel Tajvanon – számol be az NBC News. 

Január 26-ára már teljes beutazási tilalmat vezettek be Vuhan vonatkozásában, és február 6-ra egész Kínára is. A fertőzöttek Tajvanon is karanténba kerülnek, de területi vagy országos karantént még nem kellett hirdetniük. A betegek fertőzési láncát minden esetben, a legutolsó részletig felderítik. Nincs kijárási tilalom sem, mindenki dolgozik, egyelőre működnek az iskolák is. A hatóságok minden nap teljeskörűen tájékoztatják a lakosságot a valós helyzetről, számokról és a szükséges teendőkről, intézkedésekről. 

Magyarországon kívül minden európai ország közöl területi koronavírus-adatokat | Magyar Hang

Településre, de legalább megyére lebontva naponta frissítik az adatokat a koronavírusos esetekről az összes EU-s országban, de jellemzően azon kívül is, például Albániában. Magyarország egyedülálló a kontinensen - az egészen apró területű államokat nem számítva - abban, hogy nem árulják el az állami szervek, hogy mely településeken éltek a betegek - írja a 444.

Amióta tart a járványhelyzet, a lakosság a következőképpen viselkedik. Mindenki, így a gyerekek és a felnőttek is, ha tehetik, maszkban járnak. A szülők több mint 95 százaléka naponta megméri a gyerekek lázát, és az eredményt elküldik az iskolának, még a tanítás előtt. Egyik tajvani forrásunk szerint, ha valakin nincs maszk, az utcán is kérdőre vonják az emberek, hogy miért nem teszi ezt meg. Amint hazaérnek, azonnal kezet mosnak, lehetőleg fertőtlenítővel. 

Egy Tajpejben élő magyar a Facebookon írt arról, hogy az állam minden lakosnak három darab maszkot biztosít hetente, ezért fizetni kell, de nem drága, körülbelül 50 forintnak felel meg az ára. A maszkokat a chipkártyával ellátott egészségbiztosítási kártya bemutatásával a patikákban lehet beszerezni. Van belőlük bőven, mert az állam nem engedi ezeket exportálni.

A maszk azért is fontos, mert megakadályozza, hogy az emberek az arcukhoz nyúljanak, vagyis önmagukat fertőzzék meg. Gyakorlatilag minden nyilvános intézmény, munkahely, iskola, óvoda, bolt, pláza előtt áll egy ügyeletes, aki fertőtlenítővel fújja be a belépő kezét, és megméri a testhőmérsékletet. A nyilvános helyeken megtartják a szükséges távolságot egymás között, csak étkezéskor veszik le a maszkot. Az élelmiszer- és gyógyszerellátással nincs probléma, bár egy időben ott is volt pánikvásárlás, főleg WC-papírból vettek nagy mennyiségeket.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: Mindenki, a gyerekek és az idősek is, maradjanak otthon | Magyar Hang

Mindenféle járművezetői vizsgát, utánképzést is felfüggesztenek és néhány határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás.

Fontos, hogy Tajvanon, aki teheti, nem használ tömegközlekedést, illetve csak maszkban száll fel rá. Az idősek otthon maradnak, a családi találkozások számát a minimumra csökkentették. Egyébként is kerülik a csoportosulást. Ha valaki rosszul érzi magát, felveszi a maszkját, és elmegy a legközelebbi kórházba, amelyek előtt nagy sátrakban felállított ellenőrző pontokon megfelelő védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozók vizsgálják és tesztelik. A fertőzött gyanús emberek az eredmény végéig ott is maradnak, és ha pozitív a teszt eredménye, azonnal elkülönítik, és egyéni kórterembe kerül. 

Azok, akik két hétre otthoni karanténba kerülnek – mert például fertőzött területről utaztak haza –, és nincsenek tüneteik, mobiltelefonon állnak folyamatosan kapcsolatban a járványügyiekkel, illetve ennek segítségével követni lehet a mozgásukat. Ha mégis kilépnének a karanténból, milliós büntetést kell fizetniük. A hatóságok a negatív eredményeket mutatókat is újratesztelik, ha indokoltnak tartják. 

Eddig tehát tökéletesen kézben tartották a járványt, kérdés mi lesz most, mert az utóbbi napokban a megbetegedések újabb hullámával néznek szembe. De most már Európából és más járvány sújtotta területekről érkeznek haza a pánikba esett fertőzött állampolgárok.