A perzsa újév miatt milliók indulnak útnak Iránban, még jobban elszabadulhat a koronavírus

A perzsa újév miatt milliók indulnak útnak Iránban, még jobban elszabadulhat a koronavírus

A „hét sz teríték”, a perzsa otthonok nélkülözhetetlen újévi dísze. Forrás: Wikimédia.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iráni hatóságok attól tartanak, hogy a perzsa újév, a noruz miatt jelentősen romolhat a helyzet a koronavírus miatt eddig is sújtott országban. Az ünnep lényege, hogy a közösségek összegyűlnek, táncolnak, és tüzet ugranak a betegségek elűzése érdekében – írja a CNN, figyelmeztetve, hogy a hagyományok a jelenlegi helyzetben mekkora veszélyt rejtenek magukban.

A hivatalos adatok szerint Iránban közel 20 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, és több mint 1400 ember hunyt el a betegségben. Számos szakértő szerint azonban ennél lényegesen magasabb lehet a valós szám, akár több százezer fertőzött is lehet a perzsa országban, és messze még a járvány tetőzése. Sokan a külföldön diagnosztizált fertőzöttek száma alapján következtetnek arra, hogy a hatóságok által közöltet sokszorosan túlszárnyalja a fertőzöttek száma. Számos más ország mellett Magyarországon is több iráni beteget találtak. Vannak szakértők, akik milliónyi áldozattal számolnak a perzsa országban.

A hatóságok bezárták az iskolákat, egyetemeket, és megtiltották a vallási és egyéb összejöveteleket, az ünnep kapcsán pedig figyelmeztettek, az ünnep miatt még jobban elszabadulhat a vírus az országban, ezért kérik, hogy mindenki maradjon otthon.

Műholdképeken is látszanak a sebtében kiásott sírok Iránban | Magyar Hang

A síita országban kezdetben letagadták a vírus jelenlétét, aztán az amerikaiakra fogták, majd megbetegedtek kormánytagok is. A bevallott adat (10 000 feletti esetszám, 429 elhunyt) minden valószínűség szerint távol áll a valóságtól, mivel az iráni kormány el akarja titkolni a veszély valódi mértékét.

A figyelmeztetés azonban úgy tűnik, egyelőre hatástalan maradt. Mesed, az ország második legnagyobb városának hatósága közölte, csupán két százalékkal kisebb az autóforgalom az újév kapcsán, mint tavaly ilyenkor, írta a The Guardian.

Emlékezetes, hogy Iránban eleinte mennyire nem vették komolyan a járványt. A hatóságok sokáig titkolták, hogy az országot is érinti a fertőzés, majd igyekeztek banalizálni a helyzetet, a valós számokat elhallgatva a közvélemény elől. Miután azonban az alelnök, az egészségügyi miniszter helyettese, több parlamenti képviselő, illetve az ajatollah főtanácsadója is megfertőződött, majd utóbbi meg is halt, lehetetlenné vált tovább titkolni a járvány jelenlétét.

A Washington Post cikke mindeközben arról számolt be, hogy a fővárostól, Teherántól 80 kilométerre délre fekvő Kom városában, a koronavírus-járvány iráni epicentrumában hatalmas tömegsírokat ástak ki, féltethetően a koronavírus áldozatainak. A műholdképeken pontosan nyomon követhető volt, ahogy újabb és újabb területeket nyitottak meg a sírhelyeknek.

Korábban ugyancsak Kom városában készítettek felvételeket, ahogy a hívek lenyalogatták a zarándokhelyek ereklyetartóit. Többen arról írta a Twitteren, hogy nem félnek a fertőzéstől, mert Kom szent hely, és nem a betegségről, hanem a gyógyulásról szól. A hatóságok később börtönbüntetésre és korbácsolásra ítélték azt a két férfit, akik a szent hely kegytárgyait nyalogatták.

A koronavírus elleni védekezés részeként a perzsa országban több mint 54 ezer elítéltet engedtek ideiglenesen szabadlábra a koronavírussal sújtott Iránban azt remélve, hogy így megállíthatják a vírus terjedését a börtönben összezárt elítéltek között. Csak azok kerülnek ideiglenesen szabadlábra, akiknek negatív lett a tesztje.