Kínai tudósok: 20 napos karanténra lehet szükség

Kínai tudósok: 20 napos karanténra lehet szükség

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugtalanító következtetésre jutott két kínai tanulmány: az új koronavírus valószínűleg már a tünetek megjelenése előtt és hosszabb ideig fertőzhet, mint gondolták, ezért lehet, hogy inkább 20 napos karanténra lenne szükség – írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. 

A vizsgálatok eredményeit egyelőre kellő óvatossággal kell kezelni, de a Kínai-japán Barátság Kórház kutatócsoportja szerint a fertőzött emberek mintegy 20 napig képesek terjeszteni a vírus részecskéit. A csoport tagja egyébként Cao Bin, a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szakértője is. A vizsgálathoz 191 vuhani páciens adatait használták fel, akik közül január 31-ig 137-en gyógyultan távoztak, 54-en viszont elhunytak. Ha a tanulmányban foglaltak igazak, akkor a vírusok szétszóródásának ideje sokkal hosszabb ideig tart, mint gondolták, ezért a karantén és a vírusölő terápia alkalmazásának idejét is újra kellene gondolni. 

Egy másik tanulmány a hongkongi egyetem kutatóihoz fűződik: a torokváladékok vizsgálata alapján arra jutottak, hogy a fertőzések 44 százalékára akkor kerül sor, amikor a fertőzött személy még nem mutatott tüneteket. Ez is megerősíti azt az elméletet, hogy leginkább a higiéniai szabályok fokozott betartása és a társadalmi távolságtartás lehet hatásos a koronavírus elleni küzdelemben. 

Magyarországról jött fertőzötteket azonosítottak Kínában | Magyar Hang

Az új koronavírus gyors terjedését jól mutatja, hogy a fertőzöttek száma már 244 601-re, a halálesetek száma 10 032-re nőtt világszerte a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai alapján. Ha a kínai tanulmányok következtetései helytállóak, lehet, hogy új frontot kell nyitniuk, különösen, hogy most a fertőzés esetleges második hullámával néznek szembe, amelyet már főleg kívülről hoznak be a hazatérők. Hongkongban is egy nap alatt 48 új esetet regisztráltak, ezzel 256-ra nőtt a fertőzöttek száma. Ez a legnagyobb egynapos növekedés azóta, hogy megkezdték a széles körű tesztelést.