A brit hadsereg is bekapcsolódik az idősek ellátásba

A brit hadsereg is bekapcsolódik az idősek ellátásba

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit hadsereg is bekapcsolódik a koronavírus-járványban legveszélyeztetettebbek napi ellátásának biztosításába. A védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha az ország nem fog össze az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében, Nagy-Britanniában is olyan helyzet alakulhat ki, mint Olaszországban. A kormányfő – aki a brit szokások szerint ilyenkor ünnepelt anyák napja alkalmából intézett üzenetet a lakossághoz – azt mondta: az idős, gyengélkedő édesanyáknak adható legszebb ajándék most az, ha gyermekeik ezúttal nem tesznek látogatást náluk, hanem digitális eszközök igénybevételével, távolról köszöntik fel őket.

A miniszterelnök azt is mondta, tudja, hogy a brit kormány által hozott korlátozó intézkedések békeidőben és háborús időszakokban egyaránt példátlanok, de a megbetegedések és a halálozások számának grafikonján mérve Nagy-Britannia két-három héttel jár Olaszország mögött.

Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva arról beszélt, hogy a rendkívül sűrűn lakott brit főváros a járvány terjedése szempontjából több héttel a brit átlag előtt jár, ezért ott különösen fontos, hogy a lakosság tartsa magát a korlátozó előírásokhoz, ne gyülekezzen nagy tömegekben és ne tegyen felesleges utazásokat. Khan elmondta, hogy ő is otthonról dolgozik.

A legutóbbi adatok alapján az Egyesült Királyság egészében eddig 233 halottja van a járványnak, és a szűréssel kimutatott fertőzések száma átlépte az ötezret. A szombat estével zárult 24 órában 1035-tel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma, ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

Vasárnap tájékoztatási kampányt kezdtek a legveszélyeztetettebbek körében. Az egészségügyi szolgálat 1,5 millió britnek ír levelet, illetve küld szöveges üzenetet, arra kérve őket, hogy a következő 12 hétben, saját védelmük érdekében ne mozduljanak ki otthonaikból.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.