Európai aggodalom a magyar kormány „túlhatalma” miatt

Európai aggodalom a magyar kormány „túlhatalma” miatt

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Még vészhelyzetben is be kell tartani az alkotmányt, biztosítani kell a parlamentnek és az igazságszolgáltatásnak az ellenőrzéshez való jogát, valamint az információhoz való jogot – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovics, az emberi jogok európai biztosa.

Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a konkrét jogszabálytervezetet, de megemlítették, hogy szorosan figyelemmel követik a magyarországi eseményeket. Christian Wigand szóvivő leszögezte, hogy „minden sürgősségi intézkedésnek meg kell felelnie az emberi jogokkal kapcsolatos uniós és nemzetközi kötelezettségeknek, valamint arányosnak és szükségesnek kell lennie”. Hozzátette: „A válság idején még fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók pontosan elvégezzék a munkájukat a félretájékoztatás elkerülése érdekében”. A Bizottság is azon az állásponton van, hogy az adott válsághelyzet kezelésére vonatkozó sürgősségi intézkedéseknek ideiglenesnek kell lenniük.

Időkorlát nélkül kapjon felhatalmazást a rendkívüli intézkedésekre a kormány? Erről megy a vita a parlamentben | Magyar Hang

Gwendoline-Delbos Corfield európai parlamenti képviselő, a Megújuló Európa frakció tagja – aki egyben a magyar jogállamisággal kapcsolatos parlamenti vizsgálat jelentéstevője – azt írta közleményében, hogy – „a közelmúltbeli magyarországi fejlemények veszélyes elfordulást mutatnak a demokratikus normáktól. Ezt a válságot nem szabad ürügyként felhasználni a demokratikus ellenőrzések és egyensúly megszüntetésére.” Kiemelte, hogy minden kormánynak elszámoltathatónak kell maradnia, a rendkívüli hatalmat pedig jóhiszeműen és demokratikus ellenőrzés mellett kell gyakorolnia. Ő is figyelmeztetett arra, hogy a sürgősségi hatásköröket csak a koronavírus kezelésére és korlátozott időtartamra lehet felhasználni. Egyúttal valamennyi európai kormány figyelmét felhívta arra, hogy ezekben a napokban „különös figyelmet kell fordítania a magyarországi helyzetre, és gondoskodni kell az európai értékek tiszteletben tartásáról. Az egész Unióban, még válság idején is.”

Közben európai parlamenti képviselők még a keddre tervezet magyarországi szavazás előtt levelet szeretnének eljuttatni az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérik, hogy a Bizottság kezdeményezzen párbeszédet a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a sürgősségi állapotot csak a közegészségügyi helyzet kezelésére használják és ne építsenek be a magyar jogba olyan tételeket, amelyek sértik a nemzetközi jogot. Példaként említik, hogy félrevezető információk terjesztőit úgy szeretnék büntethetővé tenni, hogy nem határozzák meg pontosan, mi számít félrevezető vagy megtévesztő információnak.