Elhunyt az olasz pap, akiről korábban azt híresztelték, hogy lemondott a lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára

Elhunyt az olasz pap, akiről korábban azt híresztelték, hogy lemondott a lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára

Giuseppe Berardelli

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A katolikus pap, Giuseppe Berardelli múlt héten hunyt el a koronavírus szövődményei miatt. A korábbi cikkek szerint az atya lemondott a számára beszerzett lélegeztetőgépről egy fiatalabb beteg javára. A történetet felkapta az olasz sajtó, és sokan átvették, például beszámolt róla a holland sajtó is. A 72 éves Berardelli Bergamo püspökségében dolgozott: ezt az olaszországi régiót sújtja leginkább a járvány. A pap március 16-án halt meg a lombardiai Lovere kórházában. Egy Casnigóból származó ápoló szerint – Berardelli ebben a faluban szolgált – „Don Giuseppe papként távozott”.

A megannyi cikk megjelenését követően a Crux című katolikus hírportál arról írt, a történet, már a lélegeztetőgép átengedése, sántít. Mint megjegyezték, a teljes olasz sajtón végigfutó beszámoló félretájékoztat; a 72 éves pap szervezete korábban már meglévő egészségügyi problémák miatt nem volt képes elviselni a lélegeztetőgépet, és ezért utasította vissza a használatát. Ezt az információt, már hogy nem történt ilyen lélegeztetőgép-átengedés, a Catholic News Agency is megerősítette, hangsúlyozva, hogy ez a történet nem igaz. Hozzátéve azt is, hogy a pap saját egyházmegyéje is cáfolta azt a korábbi állítást, hogy az atya adományként kapott volna bármiféle lélegeztetőgépet, amit aztán „tovább adott volna”.

Az olasz La Stampa vatikáni kiadása is megemlékezik Berardelli atya haláláról, ám a vonatkozó cikkben ezen kívül semmilyen részletet nem írnak a körülményekről.

Berardelli mindettől függetlenül egyike annak a nagyjából hatvan papnak, aki a Catholic News Agency szerint eddig a koronavírus következményeként halt meg. Sokan közülük kórházi lelkészként vagy idősotthonokban dolgoztak.

Világszerte egyre súlyosabb a helyzet | Magyar Hang

Olaszországban tegnap óta 5249 ember fertőződött meg és 743-an haltak meg. Az Egyesült Államokban a fertőzöttek száma meghaladta az ötvenezret, és a WHO arra figyelmeztet, Amerika lehet a járvány új epicentruma.

Ferenc pápa kedd reggeli szentmiséjét a vírus miatt elhunyt gondozók, ápolók és papok emlékének ajánlotta. „Imádkozzunk értük és a családjaikért – mondta. – Hálás vagyok Istennek azért a hősiességért, amelyet most, ebben a nagy szükségben a betegek iránt tanúsítanak.