Maszkot varr a Gucci és a Prada

Maszkot varr a Gucci és a Prada

Koronavírus – Védőmaszkok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háborús üzemmódban a járvány idején szükséges eszközöket gyártanak a nagy divat-, parfüm és autómárkák, valamint az alkohol ipar is.

A járvány elleni küzdelemre összpontosítják erőforrásaik egy részét a nagy divatházak. A Gucci, a Balenciaga és a Saint Laurent bejelentették, hogy műhelyeikben készek maszkokat varrni, amennyiben az ehhez használandó anyagot az illetékes szervek jóváhagyják.

A Prada az olasz Toszkana régió kérését teljesítve szintén profilt vált. Már megegyeztek abban, hogy 80 ezer munkaruhát és 110 ezer maszkot gyártanak le az egészségügyben dolgozóknak. A Prada Group bejelentése szerint április 6-ig a kórházakba naponta küldik az elkészült darabokat.

Nem akar kimaradni e sorból a Zarához tartozó Inditex sem, amely 10 ezer maszkot ajánlott fel a spanyol egészségügynek, és a közeljövőben újabb 300 ezer darabot ad át, néhány üzemét pedig kórházi köpenyek és sapkák varrására állítja át.

A Louis Vuittont, a Diort és a Givenchyt tulajdonló LVMH holding más utat választott, és 10 ezer maszkot vásárol Kínából és ad át a napokban a francia kórházaknak, majd egy hónap múlva megismétli ezt az akciót.

Védőmaszkokhoz szükséges alapanyagok érkeztek Budapestre | Magyar Hang

Átálltak a hadi üzemmódra az amerikai cégek is. A legnagyobb nagykereskedő, a Parkdale vezetésével kilenc nagy ruhagyártó cég fogott össze, és varrat maszkokat. Néhány típust már engedélyezett is az egészségügyi minisztérium, így az első szállítmányokat a hét végén már meg is kapják a kórházak. A gyártás beindulásával a következő hetekben heti 10 ezer darabot képesek leszállítani.

Maszkokat tervez és gyártat a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülők számára az ismert designer Christian Siriano is. A hét közepére már 10 ezer maszkot varrnak, és az igényeket kielégítve orvosi köpenyeket is készítenek. Hasonló módon segít az egészségügynek a stylist Brendon Maxwell csapata is. Oroszországban a Bosco kezdett el maszkokat varratni, és kalugai üzemében milliós nagyságrendben készít védőeszközöket.

A kozmetikai ipar a fertőtlenítő szerek terén megnőtt keresletet igyekszik kielégíteni. A MIXIT például teljes gyártását erre állította át. Ezek egy részét jótékonysági célra ajánlják fel, míg a többi kereskedelmi forgalomba kerül. A Givenchy, a Christian Dior és a Guerlain is többet gyárt ezekből a szerekből, és az egészségügyi intézményeknek ingyenesen szállít. Hasonló módon jár el a L'Oréal és a Coty, valamint a La Roche-Posay. Ők a kórházakat és az idősotthonokat ingyen látják el, míg а Garnier az étkeztetésben dolgozókat támogatja eképpen.

Az alkohol gyártók is bekapcsolódnak a fertőtlenítő szerek gyártásába. A francia Pernod Ricard 70 ezer liter tiszta szeszt ad térítés nélkül a fertőtlenítő géleket előállító Laboratoire Cooper cégnek, néhány üzemét, így Svédországban az Absolutot gyártó vagy a brit Brewdog sörfőzdét pedig maga is ilyen szerek gyártására állítja át.

A nagy autógyártók, így a McLaren, a Nissan, a Dyson, a Jaguar vagy a Land Rover bejelentették, hogy bármiben készek segíteni a koronavírus járvány elleni küzdelemben, de elsősorban a lélegeztető gépek gyártására koncentrálnak.