Csak egy magyar, és egy szász megyében nincs hivatalosan fertőzött Romániában

Csak egy magyar, és egy szász megyében nincs hivatalosan fertőzött Romániában

Románia megyéi és a koronavírus.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában szombat délig 1292 személy koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak és huszonhatan haltak bele a fertőzésbe. Ott közlik a területi adatokat, és érdekes jelenség olvasható ki ezekből: a tizenkilenc és fél milliós lakosságú ország negyvenegy megyéjének szinte mindenikében találtak már fertőzöttet. Két kivétel van: a többségében magyarok lakta Hargita megye, és az erdélyi szászok központja, Szeben.

A recorder.ro járt utána a csodaszámba menő jelenségnek, és érdekes következtetésre jutott. A nagyszebeni orvosok például azt mondták a lapnak: sok gyanús esetük volt, mintát is vettek róluk, melyeket Kolozsvárra kellett küldeniük elemzésre. Egy hét után sincs eredmény, ezért a megye még mindig tisztának számít. Ez azért is baj, mert amíg egy betegről nem bizonyosodik be a fertőzés, addig nem izolálják el szigorúan. Hargita megyében a hatóságok két indokkal magyarázták a jó eredményt: egyrészt szerencséjük volt, másrészt időben és megfelelően léptek. A cikk közlése időpontjában Szeben megyében 3674 volt személyes izolációban és 159-en a hatóságok által elrendelt karanténban. A lapnak egyébként a nagyszebeni Katonai Sürgősségi Kórház orvosa, Cristiana Oprita meglehetősen nyersen fogalmazott: „aki elhiszi, hogy ebben a megyében nincs fertőzött, az egy idióta. Az igazság az, hogy nem teszteljük le az összes gyanús esetet, mert nincs elegendő tesztünk. Akiről mintát veszünk, annak az  eredményét nem tudjuk, mert nem mondják el nekünk. Nem lehetséges, hogy itt ne legyen ilyen eset!” Az orvos egyébként konfliktusba került a kórház vezetőségével, mert a Facebook profiljára kiírt egy gyanús esetet: egy 61 éves páciense a koronavírus-fertőzés összes tünetét produkálta, ráadásul kapcsolatba került pozitív személyekkel is, mégsem tesztelték, mert „hátha hazudik”. Haza kellett engedniük.

Hargita megye prefektusa, Ion Proca azt nyilatkozta: szerencséjük is van, és a helyi lakosság nagyon jól reagált az intézkedésekre. Eddig 30-35 gyanús esetük volt, de mindenkinél negatívnak bizonyult a teszt. A héten egyébként a Hargita megyei Maroshévíz kórháza azzal került be a romániai hírekbe, hogy az ott dolgozók kiposztolták: befőttesgumit és vécépapírt kaptak az ellátmányban, hogy azokból készítsenek védőmaszkokat maguknak.

A Hargita megyei Maroshévíz kórháza azzal került be a romániai hírekbe, hogy az ott dolgozók kiposztolták: befőttesgumit és vécépapírt kaptak az ellátmányban, hogy azokból készítsenek védőmaszkokat maguknak.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád péntek este a következőt írta ki közösségi oldalára: „Ma felhívott egy román újságíró, elmondta, hogy több vezetőtől érdeklődött Szeben és Hargita megyéből, mivel ebben a két megyében eddig egyetlen fertőzött személy sincs nyilvántartva és arról kérdezett, hogy én személy szerint milyen intézkedéseinknek, vagy milyen tényezőknek tulajdonítom ezt a többi megyéktől eltérő helyzetünket. Mondtam neki, hogy röviden fogok válaszolni: Isten kegyelmének tulajdonítom és jeleztem, hogy nincs időm részletesebben beszélni erről. Tényleg nem volt időm. Most viszont leírom, hogy valóban Isten kegyelmének tartom, hogy eddig távol tartotta közösségünk tagjaitól a fertőzést. Isten kegyelmének tartom, hogy munkatársaimnak, a mellénk szegődő önkénteseknek, a krízismenedzsmentünk minden tagjának, az egészségügyi dolgozóknak, a gyógyszerészeknek, az élelmiszerboltok dolgozóinak, a rendőreinknek, és mindazoknak, akikre az elmúlt napokban óriási teher nehezedett, erőt adott ahhoz a leírhatatlan mennyiségű munkához, amit el kellett végezniük. Hálás vagyok Istennek, hogy közösségünk meglepően sok tagjával felismertette a helyzet súlyosságát és várakozást felülmúló létszámban vállaltak feladatokat a megelőzést segítő munkában, ahogyan továbbra is itt vannak velünk és nem kímélve magukat, nem ismerve fáradtságot, sokszor éjszakába nyúlóan önzetlenül tesznek a közösségünkért.”

A Hargita megyével szomszédos, szintén többségében magyarok lakta Kovászna megyében vannak már pozitív esetek, de ott egy másik furcsa dolgot történt. A maszol.ro arról ír, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester értesülése szerint a háromszéki rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított amiatt, hogy még a romániai kijárási tilalom bevezetése előtt a helyi rendőrség egyik autójából hangosbemondón román és magyar nyelven azt az üzenetet közvetítették a lakosságnak, hogy maradjanak otthon. Az akciót az országos rendőrség még aznap leállította, arra hivatkozva, hogy a polgármesternek nincs már joga utasítást adni a helyi rendőrségnek. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat látva, hogy a járvány terjedése ellenére sokan nem tartanak megfelelő távolságot egymástól, óvintézkedésként hangosbemondón a következő üzenetet fogalmazták meg: „Az Önök egészsége érdekében és hogy megfékezzük a koronavírus terjedését, a hatóságok kérik, kizárólag sürgős esetekben hagyják el otthonaikat! Az idős emberek vannak leginkább veszélyben. Kérjük, maradjanak otthon, mossanak gyakran kezet és kerüljék a másokkal való érintkezést!”