„Az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki”

„Az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki”

Piros csík jelöli egy római kórház folyosóján, hogy melyik oldalon haladhatnak a koronavírussal fertőzött betegek 2020. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olasz orvos hősies küzdelme a járvány ellen a frontvonalban, példaértékű helytállás életveszélyes körülmények között. Tanulságok a járvány magyarországi kezeléséhez.

Spanyolországban néhány napja teljesen magára hagytak a gondozók egy idősek otthonát, ahol a koronavírus terjedni kezdett. Cesare Maffeis viszont, aki egy egészségügyi segítségre szoruló idősek otthonát igazgat Bergamo térségében (az itt uralkodó viszonyokról nemrég írt a Magyar Hang), noha a járvány által leginkább sújtott olasz területen kezeli betegeit, nem adja fel. Mikor a Corriere della Sera újságírói interjút készítettek vele, éppen úton volt autójában egyik betegéhez. 

„Szabályok már nincsenek. Sokan kerültek közülünk olyan helyzetbe, hogy az oxigénpalackot kénytelenek voltak elvenni egy reanimáción lévő, intubált betegtől, hogy megkaphassa egy másik beteg, aki már nem is lélegzett” – mondta. Oxigénpalackra ugyanis gyakorta egy-két napot kell várni, akárcsak bizonyos orvosságokra, olyan sok betegnek van rá szüksége. 

Az olasz városban attól félnek, hogy az idősotthon összes lakója megfertőződik | Magyar Hang

„Nincs teszt, amivel az egészségügyi segítségre szoruló idősek otthonainak lakóit szűrnénk, senkinek sincs belőle. Kizárólag a kórházban levő, tüneteket felmutató betegeket tesztelik.”

Cesare Maffeis amint a Corriere della Serának nyilatkozik

Olaszországban immár több mint negyven orvos hunyt el a járvány következtében, több ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg, ahogy erről a Magyar Hang is írt korábban. Különösen abban a térségben súlyos a helyzet, ahol Maffeis dolgozik: tíz kollégájának nagyjából a fele karanténban van, vagy elkapta a vírust, néhányan el is hunytak. 

A bentlakásos intézmények lakóinak szűrése mellett más tanulsággal is szolgál a vele készített rövid interjú: „Későn zártuk el otthonukba a betegeket, amikor már elkapták a fertőzést, és most családtagjaikat fertőzik tovább. Kívülről valószínűleg nem értik ezt sokan, de az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki.”

A jövőt illetően nem túl bizakodó Maffeis: „nem értjük a dolgot: vannak olyan betegek, akiknek az állapota súlyosnak tűnik, és meggyógyulnak, mások pedig, akiknek ezt mondanánk: Asszonyom, Ön már nagyon jól van, nincs több baja – meghalnak.”

Egy olasz onkológus, aki háztól házig jár, hogy megállítsa a vírust | Magyar Hang

Fél-e attól, hogy elkapja a fertőzést? A feleségét se tudja igazán megnyugtatni, aki esténként folyton azt kérdi tőle, veszélyes-e a munkája. Maffeis 52 évesen ugyan nincs a legveszélyeztetettebb korcsoportban, de a járvány a fiatalabbakat is sújtja. „Ma éjszaka halt meg 60 éves unokatestvérem. Nem 89 éves volt, nem idősek otthonában lakott. Egy másik betegem, aki jó barátom is, – betegeimmel gyakran jóban vagyok, de legalábbis évek óta ismerem őket – profi sportoló volt, ma éjjel óta kórházban van.”

Sok kollégáját már az intenzív osztályon kezelik, bár minden óvintézkedést betartottak. „Vagy így csináljuk, vagy így csináljuk – nincs alternatívánk” – összegzi lehetőségeiket.