India: milliók gyalogolnak több száz kilométert a karantén miatt

India: milliók gyalogolnak több száz kilométert a karantén miatt

Vidéki vendégmunkások buszokra várakoznak Újdelhiben 2020. március 28-án. India hatóságai buszokat küldtek a fővárosba, hogy hazaszállítsák a vidékről származó, munka nélkül maradt embereket. Narendra Modi indiai miniszterelnök négy nappal ezelőtt rendelt el háromhetes országos házikarantént az 1,3 milliárd lakosú Indiában a koronavírus-világjárvány elleni harc jegyében. Az országban 887 fertőzöttje és 20 halálos áldozata van a koronavírusnak (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó írást közölt a The Washington Post Indiából, ahol a világon a legtöbb embert érintik a korlátozások: szegény munkások milliói kénytelenek gyalogolni több száz kilométer, hogy hazaérjenek otthonukba. Kettős szorításban vannak: mivel minden bezárt legalább 21 napra, megtakarítások és munka nélkül nem tudnak megmaradni a városokban, de a tömegközlekedés leállása miatt csak gyalog tudnak hazamenni a sokszor több száz kilométerre lévő falvaikba.

A lapnak megszólal Chandra Mohan, egy 24 éves vízvezeték-szerelő, aki éppen Delhi külvárosában gyalogol. Péntek délután indult el, másnap reggelig 28 mérföldet, vagyis 45 kilométert haladt, de még több mint 600 mérföldet kell megtennie a Bihar államban lévő falujáig. Nincs egyedül, milliók gyalogolnak – ahogy a lap fogalmaz, egy történelmi kivándorlás indult el a járvány sújtotta városokból a kis falvakba. Repülőgép, vonat és buszjáratok híján gyalog. „Átkozottak vagyunk, mondta Mohan, ha nem halunk meg a vírustól, akkor éhen pusztulunk.” 

Koronavírus: világszerte 40 millió ember élete a tét | Magyar Hang

Brit tudósok szerint milliók életét mentheti meg, ha a kormányok gyorsan meghozzák a legszigorúbb intézkedéseket. Nagyon fontos a tömeges tesztelés is, amelyben hazánk rosszul áll.

India csütörtöktől huszonegy napos kijárási tilalmat rendelt el 1,3 milliárd ember számára – ez a legnagyobb a világon. Eddig 987 pozitív esetet találtak a koronavírus-fertőzés kapcsán, és 25-en haltak meg, és a hatóságok azt remélik, hogy a három hetes karanténnal sikerült megakadályozni a járvány tömeges elterjedését. A kijárási tilalom lehetetlen helyzetbe hozta az Indiában tartózkodó külföldieket is, akiknek néhány órájuk maradt arra, hogy valahogy elmenjenek az országból. Akinek nem sikerült, azokat hostelekbe zárták össze, ahol kötelező orvosi vizsgálaton kellett résztvenniük, és a karjukra pecsételték, hogy nem hagyhatják el a szálláshelyüket. Az ételt odaviszik nekik, de egyre drágábban.

A gyors kormányzati intézkedés miatt az ország több tízmillió belső migránsának – akik a munkavállalás céljából mentek vidékről a nagyvárosokba – egyszerűen nem volt ideje hazatérni. A lap szerint legutóbb hasonló helyzet 1947-ben volt, amikor India függetlenné vált és létrejött Pakisztán – akkor is több millió ember menekült át a frissen meghúzott határ másik oldalára. Akkor legalább közlekedtek a vonatok – nyilatkozta a lapnak Chinmay Tumbe, egy belső migrációról szóló indiai könyv szerzője.

Radikális megoldással jutnának vakcinához a kutatók: egészséges fiatalokat fertőznének meg | Magyar Hang

Minimálisra csökkentenék a kockázatot, hogy „élőben” követhessék az oltóanyag hatását a vírusra.

A helyi sajtó tudósítása szerint Telangana államban a rendőrség megállított két teherautót, amelyeken összesen háromszáz építőmunkás próbált hazajutni Hyderabadból.

Címkék: India, koronavírus