Koronavírus elleni gyógyszert próbál ki Oroszország

Koronavírus elleni gyógyszert próbál ki Oroszország

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus fertőzés kezelésére kifejlesztett gyógyszert mutatott be az oroszországi Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség. A Ria Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint a gyógyszert egy malária elleni gyógyszer, a Meflohin alapján hozták létre. A szer blokkolja a koronavírus sejtpusztító hatását, a meflohin hatóanyagon keresztül pedig megakadályozza a vírusra adott gyulladásos reakciót.

Az FMBA vezetője, Veronika Skvorcova szerint hatékony kezelést fog biztosítani a különböző súlyosságú Covid-19 betegek számára. Ezen felül a gyógyszer várhatóan lehetővé fogja tenni a prevenciós kezelést is.

A szer fejlesztését az Atompharm kutatási és fejlesztő központ a kínai és a francia tapasztalatok figyelembevételével végezte. A Meflohint egyébként az Egyesült Államok hadseregében a múlt század '70-es éveiben kezdték fejleszteni, és a '80-as évektől már forgalomban van.

Szovjet fejlesztésű gyógyszert vetett be Kína a koronavírus ellen | Magyar Hang

Több százezer doboz, még a hetvenes években kifejlesztett Arbidolt rendelt a kínai állam a koronavírussal megfertőződöttek kezelésére.

Hogy ez a szer mennyire lehet hatékony, az hamarosan kiderül.