Koronavírus: Kína végre felhagy az adatok maszatolásával

Koronavírus: Kína végre felhagy az adatok maszatolásával

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly nemzetközi nyomásra mostantól a tünetmentes koronavírusos eseteket is napi szinten mérik Kínában. Szerdán 130 ilyen új esetet regisztráltak, és ezzel 1367-re nőtt az orvosi megfigyelés alá helyezett „csendes” vírushordozók száma az országban.

Mint azt megírtuk, a South China Morning Post hongkongi lap nemrég olyan titkos kínai kormányzati dokumentumokat szerzett meg, amelyekből kiderült, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet azonosítottak az országban, akiket nem számolták bele az akkori 80 ezer körüli összesített esetszámba. Peking ugyanis február 7-én úgy módosította a fertőzöttek nyilvántartására vonatkozó irányelveket, hogy a tünetmentes eseteket nem adták hozzá a hivatalos számhoz. Pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a pozitív vírustesztet tekinti a fertőzött esetek egyetlen kritériumának, függetlenül attól, hogy jelentkeznek-e a tünetek vagy sem.

Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók | Magyar Hang

A fokozódó kritikák hatására a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság azt is bejelentette, hogy a tünetmentes fertőzöttekre 14 napos karantén vár. Erősen aggódnak ugyanis a járvány második hulláma miatt, amelyet részben a külföldről hazatérők, részben pedig – akaratukon kívül – a tünetmentesek indíthatnak el most, amikor a több mint két hónapig vesztegzár alatt lévő Vuhan városában is kezdenek újranyitni a boltok és plázák.

Az utóbbi időben egyre több kutató figyelmeztet arra, hogy a tünetmentesekre jobban oda kell figyelni, mert többen vannak, mint korábban gondolták. Kínai szakértők arra jutottak, hogy a fertőzöttek 59 százalékának nincs vagy csak enyhe tüneteik vannak. Becslések szerint a fertőzöttek 18-31 százaléka lehet tünetmentes vírushordozó. A Global Times kínai lap pedig arról ír, hogy a tünetmentesek csaknem ugyanannyira fertőznek, mint azok, akiknek vannak szimptómáik.

Kötelező maszkviselés jöhet az Egyesült Államokban | Magyar Hang

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója, Robert Redfield is közölte, hogy vizsgálataik szerint négy esetből egy tünetmentes, és ők is hozzájárulhatnak a vírus terjesztéséhez. Már csak ezért is fontolgatják az arcmaszk viselésének kötelezővé tételét az Egyesült Államokban, ahol sokkal rosszabbul állnak mint Kínában, már 190 ezerhez közelít a regisztrált fertőzöttek és több mint 4 ezren hunytak el.