Amerikában már meg sem merik tipppelni az áldozatok várható számát

Amerikában már meg sem merik tipppelni az áldozatok várható számát

A koronavírus-járvány terjedése miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak egy autósok számára létesített tesztállomáson a Massachusetts állambeli Somerville-ben 2020. március 18-án (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban mindennapos járványügyi sajtótájékoztatón az elnök minden eddiginél komorabb hangot ütött meg a vírus várható áldozatainak számát illetően.

Nagyon, nagyon nehéz hetek jönnek, az áldozatok várható számát pedig többször is világháborús mértékűhez hasonlította Donlad Trump. Korábbi sajtótájékoztatókon még azt mondták, megpróbálják 100 ezer fő alatt tartani ezt a számot, majd azt, hogy 100 ezer és 240 ezer között lesz a várható száma az áldozatoknak. Összehasonlításul: az első világháborúban 116 ezer, míg a második világháborúban 405 ezer amerikai halt meg az amerikai Veteránügyi Hivatal kimutatása szerint.

Az elnök mindezek mellett megpróbált optimista maradni, többször is hangsúlyozta, hogy minél hamarabb szeretné újranyitni az országot, reményét fejezte ki abban, hogy húsvétra már legalább szabadtéri istentiszteleteket lehet majd tartani, illetve kiemelte, hogy mennyi mindent megtesz a szövetségi kormányzat az államok megsegítéséért – ám hárított is azzal, hogy alapvetően az államok illetve azok kormányzóinak feladata a védekezés megszervezése.

Jelenleg százezer halottal kalkulál a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával alapított egészségügyi elemző intézet

Előrejelzést tett közzé az Egyesült Államokra vonatkozó várható halálozási adatokra vonatkozóan az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), amit a globális egészségügyi statisztikák követésére és elemzésére hoztak létre a Seattle-i Washingtoni Egyetemen 2007 nyarán, a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával. 

A tanulmányuk szerint tíz napra vagyunk a járvány csúcsától az Amerikai Egyesült Államokban – attól a csúcstól, ami a legjobban igénybe veszi az egészségügyi infrastruktúrát. Az előrejelzés szerint akkor 262 092 kórházi ágyra lenne szükség az Államokban, de ennél 87 674-gyel kevesebb van a jelenlegi adatok szerint. Április tizenötödikén 39 727 intenzív terápiás ágyra lesz szükség (csak a fele áll rendelkezésre jelenleg), és 31 782 lélegeztetőgépre – ez utóbbiból nem jeleznek hiányt.

A napi elhalálozási csúcsot egy nappal később, 11 nap múlva érik el, aznapra 2 644 elvesztett beteget jelez előre a modell a COVID-19 következtében. Az intézet azzal számol, augusztus elejére 93 és fél ezer halott lesz az Egyesült Államokban a járvány miatt. A modellben azzal számolnak, hogy május végéig (!) kitartanak a most érvényben lévő szigorú intézkedések a távolságtartásra, vagyis addig biztosan nem fog visszatérni az élet a normális kerékvágásba.

Jelenleg még mindig van nyolc szövetségi állam, amelyek nem vezettek be kijárási korlátozásokat, sőt, Georgia kormányzója úgy döntött, a kijárási korlátozások mellett az állam tengerparti strandjait újra kell nyitni, amennyiben a látogatók betartják a távolsági ajánlásokat.

Tombol a járvány, hogy fognak így szavazni az Egyesült Államokban? | Magyar Hang

Áll a bál a demokraták wisconsini előválasztása körül. Mi legyen a levélszavazatokkal?

Az, hogy a szövetségi tagállamokra hárítja az elnök a felelősséget, sok kritikát váltott ki. New York kormányzója, Andrew Coumo például azt mondta, hogy a lélegeztetőgépekből rendelkezésre álló készletek korlátozott volta miatt a kormányzók egymásra licitálnak rá, így végül akár kétszeres áron veszik meg azokat, holott a szövetségi állam magához vonhatná az eszközök beszerzésének és kiosztásának feladatát.

Trump ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy „lehet, hogy készlethiányok fognak kialakulni, de lehet, hogy nem, lehet, hogy egyáltalán nincs is az államoknak szükségük annyi lélegeztetőgépre, mint amennyit kértek, majd kiderül”. Ehhez kapcsolódik, hogy a New York Times a napokban megírta, jónéhány, a stratégiai tartalékban lévő lélegeztetőgép nem működik, mert nem volt karbantartva, ugyanis a karbantartó cégnek lejárt tavaly nyáron a szerződése, és az állam nem kötött új szerződést egész idén januárig. Az elnök veje pedig, akit az elnök ezek felügyeletével bízott meg, azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a Nemzeti Stratégiai Tartalék nem arra való, hogy abból kisegítsék az államokat, majd, amikor kiderült, hogy egy törvény ennek pont az ellenkezőjét állítja, egyszerűen megváltoztatták az interneten a stratégiai tartalék definícióját, mint ahogy azt a Vox magazin megírta.

Laura Bassett on Twitter

This is what the website for the federal stockpile said yesterday vs what it says today, after Kushner was caught lying about how states aren't supposed to be using it. It was changed to say, "Many states have products stockpiled, as well." https://t.co/kbNXiwaJbX

Az, hogy bizonyos jogköröket magához venne az állam, egyáltalán nem lenne példa nélküli. Egy, még a hidegháborús időkből származó törvény szerint az elnöknek joga van a gyárak számára utasítást adni, illetve pont erre a törvényre hivatkozva tartottak vissza Bangkokban egy egészségügyi felszerelés-szállítmányt Németországba, melyet a berlini rendőrség az amerikai 3M cégtől rendelt meg. A szállítmányban közel 200 ezer N95-ös maszk, 130 ezer műtéti maszk és 600 ezer gumikesztyű volt. Egy berlini tisztviselő ezt „modern kor kalózkodásnak” nevezte, míg Trump megvédte a döntést azzal, hogy nem csak joguk volt azokat lefoglalni, de a 3M cég igazán törődhetne az amerikaiak egészségével.

Az Egyesült Államokban jelenleg 312 ezer fertőzött van, akik közül 8502-en haltak bele a betegség szövődményeibe a John Hopkins egyetem kimutatása szerint. Az ismert fertőzöttek között van, illetve már meggyógyult Tom Hanks, vagy épp Olga Kurylenko, Idris Elba színészek, Andy Cohen és Chris Coumo műsorvezetők.

A sajtótájékoztatót ezen a videón lehet utólag megnézni.

Trump, Coronavirus Task Force hold White House press briefing

President Trump and the Coronavirus Task Force provide updates on the pandemic. FOX News operates the FOX News Channel (FNC), FOX Business Network (FBN), FOX...