„A demokráciát zárja karanténba” – Tusk üzent Orbánnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a Twitteren üzent szerdán a Fidesznek, de ezúttal nem nevezte meg a bejegyzése címzettjét – vette észre a Népszava. „Ha egy kormány cenzúrával, rendeletekkel és büntetéssel próbál küzdeni a járvány ellen, akkor a demokráciát zárja karanténba hosszú időre. Az embereknek több szájmaszkra és lélegeztetőgépre van szüksége, nem a hatóságoknak biztosított többlethatalomra" – írta.

A lap arról is beszámolt, hogy az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában helyet foglaló 27 nemzeti delegációból 14 támogatja a fideszes EP-képviselők eltávolítását a politikai csoportból. Az erről szóló levelüket szerda este küldték el Manfred Weber frakcióvezetőnek.

Az Európai Néppárt elnöke is felülvizsgálná a Fidesz tagságát | Magyar Hang

A kezdeményezők a 187 fős frakció 68 tagját képviselik. Köztük van a lengyel ellenzéki Polgári Platform 17 EP-képviselője, akik a németek után a második legnépesebb nemzeti küldöttséget alkotják. Rajtuk kívül belga, cseh, dán, észt, holland, ír, litván, luxemburgi, máltai, portugál, svéd és szlovák konzervatív, illetve kereszténydemokrata pártok EP-s vezetői írták alá a levelet. A Népszava parlamenti forrásai szerint a görög EPP-sek delegációvezetője egy Webernek írt külön levélben fogalmazott meg hasonló követelést. Velük együtt 15 nemzeti küldöttség 76 tagja támogatja a fideszesek de facto kizárására irányuló indítványt.

A szabályzat szerint a néppárt parlamenti csoportja csak egyes képviselők tagságát szüntetheti meg, nemzeti delegációkét nem. A döntéshez a tagok fele kell szavazzon, a leadott szavazatoknak pedig a kétharmadára van szükség a kizáráshoz.

Az EPP-sek a koronavírus-járvány lecsengése után tartják reálisnak, hogy napirendre tűzzék a magyarok felfüggesztésére vonatkozó követelést.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.