Hongkongi kutatás: A fizikai érintkezés kerülése még jó ideig velünk maradhat

Hongkongi kutatás: A fizikai érintkezés kerülése még jó ideig velünk maradhat

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hongkongi kutatók szerint valószínűleg jó darabig megmaradnak még az olyan korlátozások, mint a fizikai kontaktus kerülése. Úgy vélik, a gazdasági élet újraindítása során is egyensúlyt kell tartani a gazdasági tevékenységek és a koronavírus továbbterjedésének kontrollálása között.

A The Guardian brit napilap ismertette a Lancet orvosi lapban megjelent tanulmányt. Eszerint minden olyan országnak, amely a koronavírus miatti szigorúbb korlátozások után újra akarja indítani az életet, szorosan kell követnie az új fertőzéseket. Ráadásul nem valószínű, hogy teljesen feloldhatja a korlátozásokat, amíg nincs vakcina a koronavírus ellen.

A kutatást hongkongi kutatók készítették a kínai járvány tapasztalatainak vizsgálatával. Noha a szigorú kínai korlátozások véget vetettek a járvány első hullámának, reális egy második hullám veszélye. Joseph T Wu, a Hongkongi Egyetem professzora és a kutatás egyik vezetője azt mondta a The Guardiannek, hogy hiába csökken a fertőzések száma, nyájimmunitás nélkül könnyen előfordulhat, hogy újra megnő az esetek száma, hiszen emelkedni fog a kontaktusok száma a munkahelyeken, iskolákban, illetve a külföldről érkezők is bevihetik a vírust.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ha túl gyorsan térnek vissza a társadalmak a normális élethez, az újra felgyorsíthatja a vírus terjedését, ezért a kormányoknak szorosan kell követniük a fejleményeket.

Az olyan korlátozások, mint fizikai távolságtartás, a kutatók szerint valószínűleg megmaradnak még egy darabig, de ezen felül is érdemes egyensúlyt tartani a gazdaság újraindítása és a fertőzés terjedésének kordában tartása között. A fertőzések újbóli növekedése ugyanis valószínűleg nagyobb gazdasági és egészségügyi károkat okoz, még akkor is, ha újabb intézkedésekkel ismét csökkenthető a fertőzések száma egy esetleges növekedés után.