A francia De Gaulle repülőgép-hordozó sem ússza meg a járványt

A francia De Gaulle repülőgép-hordozó sem ússza meg a járványt

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter és amerikai kollégája, Ash Carter a Charles De Gaulle francia repülőgép-hordozón 2015. decemberében (Fotó: U.S. Department of Defense)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legénység ötven tagjának bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozón – közölte pénteken a francia védelmi minisztérium. Közülük három matrózt evakuáltak megelőzési céllal.

Az MTI által is idézett közlemény szerint 66 matrózt teszteltek, és a szűrés a legénység 50 tagjánál mutatta ki a vírus jelenlétét. Egyikük állapota sem súlyos. A három evakuált matrózt a dél-franciaországi Toulon katonai kórházába vitték, hogy ne terheljék túl a hajón szolgálatot teljesítő katonaorvosi egységet. A teljes legénység számára kötelezővé tették az egészségügyi maszk viselését.

A tárca már szerdán jelezte, hogy a tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a hadihajó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a fertőzés enyhébb tüneteit mutatja. A legénység megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem adott okot aggodalomra. A matrózok tesztelésére orvoscsoport érkezett a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón.

Lemondott az államtitkár, miután lehülyézte a USS Theodore Roosevelt kapitányát | Magyar Hang

Nem csitulnak a kedélyek a koronavírus sújtotta repülőgép-hordozó körül. Közben sajtóinformációk szerint a kórt a volt parancsnok is elkapta.

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és jelenleg Portugália magasságában halad. A hadihajó már eleve hazafelé tartott egy küldetésről, de az utat lerövidítik és felgyorsítják. Várhatóan a jövő héten köt ki dél-franciaországi Toulonban, ahova eredetileg április 23-án kellett volna visszatérnie.

A Charles De Gaulle hadihajón az 1760 tagú legénységben (nők és férfiak) mintegy húsz orvos is szolgálatot teljesít, és egy 12 ágyas, lélegeztetőgépekkel is ellátott kórházi terem is található a fedélzeten, valamint egy száz ember elkülönítésére alkalmas karanténhelyiség is.

A Charle De Gaule a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, ahogy arról korábban már több cikkben is beszámoltunk, a USS Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozón március 30-án tört ki koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban az ügy miatt már le is mondott a haditengerészetért felelős államtitkár.

A tömeges megbetegedések miatt áll a bál a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó körül | Magyar Hang

Eddig legkevesebb 155-en fertőződtek meg a legénységből. A jelenleg Guamban horgonyzó hajó kapitányát leváltották, miután nyilvánosságra került a hadvezetést cselekvésre sürgető levele.