„Emerald” a távolból is szemmel tudja tartani a koronás betegeket

„Emerald” a távolból is szemmel tudja tartani a koronás betegeket

Az MIT készülékének diagramja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes készüléket fejlesztettek a neves amerikai egyetem, a MIT tudósai. Az Emerald nevű készülék szenzorai segítségével képes arra, hogy ellenőrizze a páciens légzését, mozgását és alvását. A készüléket már több kórházban kipróbálták a  koronavírusos pácienseken. 

Emerald egy vezeték nélküli routerhez hasonlít, és mesterséges intelligencia segítségével elemzi a beteg életjeleit. Ily módon az orvos akár a saját otthonában ülve is képes ellenőrizni a tőle messze lévő páciens állapotát.

Ez különösen fontos most, amikor a koronavírus leginkább a betegekkel foglalkozó ápolókat és orvosokat veszélyezteti. Hazánkban a regisztrált fertőzöttek 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó volt néhány napja, Romániában ez az arány 13 százalék volt, de például Spanyolországban tízezernél is több beteg egészségügyi dolgozóról tudni.