Koronavírus-járvány: hogyan lehetne több szűrővizsgálatot végezni?

Koronavírus-járvány: hogyan lehetne több szűrővizsgálatot végezni?

Koronavírus-Olaszország: A bresciai Poliambulanza kórház (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Fasani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre többször merül fel a kérdés, miért nem tesztelnek Magyarországon többet. Így lehet kiszűrni a koronavírusos fertőzötteket, és csak így lehet őket elkülöníteni. Ennek hiányában a tünetmentes betegek észrevétlenük fertőzhetnek. A tesztelés persze csak pillanatfelvételt jelent, hiszen aki tegnap még nem volt fertőzött, ma már az lehet. Ezért fontos a rendszeres szűrés, ez azonban, ahogy a Valaszonline minapi beszámolójából is kiderült, valamilyen okból akadozik.

Máshol is gondot okoz a teszteléshez használt anyagok hiánya a hirtelen megnövekedett kereslet miatt. Lapunk egyik korábbi sajtószemléjében Roberto Rigoli főorvos elmondta, hogy Venetóban rájöttek arra, hogyan tudják helyben előállítani az egyik teszteléshez szükséges alapanyagot. Néhány napja pedig Firenzéből érkezett egy kedvező hír, mely szerint sikerült előállítani a hiánycikknek számító reagenseket.

Ezzel a tesztelési stratégiával érnek el eredményt az egyik olasz tartományban | Magyar Hang

A vírustesztek főorvosa: tömeges, akár egy település minden lakosára kiterjedő teszteléssel Venetóban sikerült elkerülni a kaotikus kórházi állapotokat és féken tartják a járványt.

A Firenzei Egyetem egyik laboratóriuma ingyen fogja előállítani a kórház számára a szükséges reagenseket a Covid-19-tesztekhez. Április 10-én már le is gyártották az első adagot, amellyel összesen 6000 tesztet lehet elvégezni. 

„Egy első vizsgálatból és a rendelkezésre álló bibliográfia alapján – szól az egyetem közleménye – kiderült, hogy a termék összetétele talán meghatározható, figyelembe véve, hogy a használt termékek adatlapjai általában, mivel szabadalommal védettek, nem teljeskörűek.” A rektor megbízására Sandra Furletto és Giuseppe Pieraccini nekiláttak az elemzésnek, és sikerült meghatározniuk az anyag összetételét. 

A tanúsítvánnyal rendelkező tesztekkel összevetve az újítás eredményesnek tűnik: a laboratóriumi ellenőrzéseknél négy mintát vizsgáltak a régi és az új anyaggal, és azonos eredményre vezetett a kétféle teszt.  

Toscana tartományi elnöke, Enrico Rossi, így összegzi a történet tanulságát: „Azon kevesek közé tartozunk világszerte, akik képesek önállóan előállítani ezt a nagyon értékes anyagot.” A mi tanulságunk pedig az lehet, hogy vétek lenne nem tanulni az olasz megoldásokból.