Sokkoló japán becslés: akár 400 ezer áldozat

Sokkoló japán becslés: akár 400 ezer áldozat

Tokió, 2020. április 17. Munkába járók egy tokiói vasútállomáson 2020. április 17-én. Az előző nap a japán kormány a koronavírus-járvány miatt eddig Tokióra és hat másik prefektúrára kihirdetett rendkívüli állapotot kiterjesztette egész Japánra. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Potenciálisan 400 ezer Covid-19 halottal számolnak Japánban, a távol-keleti ország kormánya ezért arra sürgette a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Közben azonban nagy rajta a nyomás, hogy több pénzzel segítse ki az állampolgárokat. - írja londoni tudósítójára hivatkozva az Infostart.hu.

Japánban csak az új típusú koronavírus-fertőzés tüneteit mutató embereket tesztelik és így szigetország statisztikája 9 ezer fertőzöttet említ. A Covid-19-hez köthető halálesetek száma a héten 200 körül járt. Bár az országban a kultúra része, hogy az éppen influenzás vagy náthás emberek maszkot viselnek és így próbálják fékezni a fertőzést, a Covid-19 járvány megfékezéséhez ez úgy tűnik nem lesz elég.

A japán média arról tudósított, hogy az egészségügyi minisztérium forgatókönyvei szerint a halálozások száma elérheti a 400 ezret – ha nem tesznek sürgős ellenintézkedéseket. A projekció szerint 850 ezer lélegeztető gépre lesz szükség az országban, ahol különösen magas az idősek aránya.

Az utóbbi hetekben egyre gyorsabban emelkedik a fertőzések száma Japánban és különösen Tokióban. A kormány erre válaszul rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban és más nagy városokban, így Oszakában is.

A cél, hogy 70 százalékkal csökkentsék az emberek közötti interakciókat - húzta alá a Reuters. Arra kérik a lakosokat, hogy szigeteljék el magukat, zárják be üzleteiket, de nem fenyegetik őket pénzbüntetéssel vagy rendőri fellépéssel.

Szuga Josihide, kormányszóvivő arra sürgette a polgárokat, hogy tegyenek meg mindent a kabinet által megfogalmazott célért. Az ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt egyik képviselője rossz példát mutatott – Takai Takasi Tokió piroslámpás negyedében egy bárba látogatott el, és most kénytelen volt lemondani.

Szerdán 327 új fertőzéses esetet regisztráltak Japánban, ebből 127-et a fővárosban. Közben egyre nagyobb a nyomás Abe Sinzó kormányfőn, hogy a kabinet utaljon ki minden egyes állampolgárnak 1000 amerikai dollárnak megfelelő összeget a már beígért, 1000 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag után.

A miniszterelnököt erre a kisebbik koalíciós partner, a Komeito párt vezére emlékeztette, de saját, Liberális Demokrata Pártjából is elhangzottak ilyen felszólítások.

A japán kormány válasza egyelőre annyi volt, hogy „most a leginkább rászoruló háztartásoknak segítenek”. A prognózis szerint a gazdasági élénkítő csomag 3,8%-kal lendíti felfelé a japán GDP-t.

Közben járványügyi szükségállapotot rendeltek el a Japánban található összes amerikai katonai támaszponton. A szükségállapot korábban csak a Tokiót körbeölelő Kanto kormányzóságban volt érvényben. - fejezi be beszámolóját az Infostart.hu.