Egy repülőjárattal 30 fertőzöttet importált Kína

Egy repülőjárattal 30 fertőzöttet importált Kína

Egészségügyi ellátmányt szállító kínai katonák érkeznek az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévő Vuhan város repülőterére 2020. január 25-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen Moszkva-Peking járaton – amely a kínai főváros helyett végül hétfőn Hszianban szállt le – harmincan bizonyultak fertőzöttnek. A többségük kínai üzletember, akik Oroszországban dolgoznak. A harminc emberből heten tünetmentes hordozók voltak, és egyikük az utaskísérő volt, aki az út során fertőződött meg. Rajtuk kívül 166-an tartózkodtak még a gép fedélzetén, akikre most többhetes kötelező karantén vár – olvasható a Caixinglobal honlapján.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdai jelentése szerint kedden 30 újabb beteget diagnosztizáltak az ország szárazföldi részén Covid-19-cel, közülük 23-an külföldről érkeztek, a hét belföldi fertőzés mindegyikéről pedig az északkelet-kínai Harbinból adtak hírt. Nem véletlen, hogy forgalmi korlátozásokat vezettek be Hejlungcsiang tartomány székhelyén, miután az elmúlt időszakban megemelkedett az aktív koronavírus-fertőzéses esetek száma.

A Chinanews.com kínai hírportál tudósítása szerint a város lakóövezeteibe csak az ott lakók hajthatnak vagy léphetnek be, de nekik is csak úgy engedélyezik a belépést, ha maszkot viselnek, felmutatnak egy, az egészségüket igazoló kódot, és a testhőmérsékletük nem magasabb a normálisnál.

Oroszország egyébként a járvány újabb gópontjává kezd válni: szerdára a második legmagasabb napi új fertőzésszámot regisztrálták az országban. Az újabb 5236 esettel már 57 999-et tartanak nyilván, az aktív esetek száma ebből több mint 52 ezer, a halottak száma – egy nap alatt 57 újabb esettel – 513-ra nőtt – írta a Ria Novosztyi.