Missouri állam beperelte Kínát a koronavírus-járvány miatt

Missouri állam beperelte Kínát a koronavírus-járvány miatt

Fertőtlenítőszert szórnak önkéntesek a kínai Santung tartománybeli Csingtaóban 2020. január 28-án (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eric Schmitt, az amerikai Missouri állam legfőbb ügyésze kedden keresetet nyújtott be Kínával szemben a koronavírus okozta emberi tragédiák és gazdasági következmények miatt – írja a 24.hu a CNN hírére hivatkozva.

A pert a kínai kormány, a Kínai Kommunista Párt és más olyan kínai állami intézmények ellen indították, amelyek a vád szerint információt hallgattak el, tagadták a Covid-19 betegség fertőző természetét, és elhallgattatták azokat, akik figyelmeztetni akartak a valós veszélyekre, ez pedig súlyos következményekkel járt Missouri államban.

A koronavírus visszafordíthatatlan károkat okozott sok országban világszerte. Missouri államban a hatása nagyon valós, több ezren fertőződtek meg és sokan meghaltak, sokan elszakadtak haldokló hozzátartozóiktól, a kisvállalkozások bezártak, a napról napra élőknek pedig nehézséget okoz, hogy ételt tegyenek az asztalra – olvasható a legfőbb ügyész közleményében.

Egyre többen támadják Kínát a járvány miatt | Magyar Hang

Schmitt szerint a kínai kormány hazudott a világban a COVID-19 veszélyeiről, és nagyon keveset tett a fertőzés terjedésének megakadályozásáért. Ezért felelősségre kell vonni őket a tetteikért.

A keresetben azzal is megvádolják Kínát, hogy tagadták a vírus emberről emberre való terjedését az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), pedig bizonyítékuk is volt rá, hogy ez megtörténhet.

Missouri államban eddig 6105 esetet diagnosztizáltak és 229-en vesztették életüket a betegségben.