A csehek már szabadon mozoghatnak, a Nyugat-Balkánon is enyhítenek

A csehek már szabadon mozoghatnak, a Nyugat-Balkánon is enyhítenek

Koronavírus-vizsgálatra várnak emberek Prágában 2020. április 23-án. Ezen a napon több cseh városban megkezdik önkéntes alapon az emberek tesztelését koronavírusra. A szűrésekkel 27 ezer, 18 és 89 éves korú jelentkezőt terveznek megvizsgálni a következő két hét alatt (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este feloldották a csehek szabad mozgását korlátozó rendelkezést, a közterületeken engedélyezik mostantól legfeljebb tíz ember csoportosulását is – számolt be róla az MTI. A tiltást még március közepén vezették be, mostanra viszont úgy látják, jelentősen javult a járványhelyzet. Megszüntették emellett a külföldi utazások tilalmát is, szabadon el lehet hagyni az országot. Viszont aki visszatér, annak vagy két hétre karanténba kell vonulnia, vagy be kell mutatnia egy negatív koronavírus-tesztet.

A cseh kabinet korábban azt tervezte, hogy a feloldások utolsó szakasza június 8-án jöhet majd, de most ezt előre hozták május 25-ére. Ekkortól nyithatnak meg újra a jelenlegi tervek szerint üzletek, vendéglők, egyéb szolgáltatások, iskolák, szünetelő kulturális- és sportrendezvények.

A cseh kormány csütörtök este egyben felkérte a parlamentet, hogy május 25-éig hosszabbítsa meg a szükségállapotot. Erről vita volt, miután Andrej Babis kormányfő és az általa vezetett ANO mozgalom ezt már nem tartotta szükségesnek, szemben például Jan Hamácek belügyminiszterrel és a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt vezetőjével. Hamácek úgy vélte, ennek meghosszabbítása nélkül jóval nehezebb lenne például a védőeszközök további beszerzése és elosztása is.

Péntek reggel 7187 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván Csehországban, ez mindössze ötvenöttel több a csütörtökinél. Több mint 2300-an gyógyultak már meg, és kicsivel több mint kétszázan haltak bele a fertőzésbe.

Zsiday Viktor: „A politikusok majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet" | Magyar Hang

Az európai karanténok félszívűek voltak, nem lettek rendesen betartva, ezért az „újraindulásnak” egy következménye lehet: újra elkezd terjedni a vírus – írja pénteki blogbejegyzésében a befektetési szakember.

A nyugat-balkáni országokban is fokozatosan enyhítenek a bevezetett korlátozásokon, ugyanakkor mindenkit az elővigyázatossági intézkedések betartására kérnek továbbra is. Szerbiában most hétvégén, illetve a május elsejei ünnepek alatt is kijárási tilalom lesz, május 4-étől viszont megszüntetik a hétvégékre ezt, és már csak az éjszakákra marad érvényben. Jelenleg hétköznapokon este hat és reggel öt között, hétvégéken pedig péntek hat és hétfő öt között tilos az utcákon tartózkodni.

Szerbiában az igazolt fertőzöttek száma péntek reggel 7276 volt, a járványba pedig eddig 139-en haltak bele.

Május elején Koszovóban is megnyithatnak az üzletek, viszont kérnek mindenkit az óvatosságra. Itt most 699 a regisztrált fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában kötelezővé tették a kesztyűk és maszkok viselését köztereken, májustól pedig pénzbüntetésre számíthat, aki ezt nem tartja be. Itt jelenleg 1300-an vannak azok, akik elkapták már a koronavírust. Montenegróban közben 315-ről mindössze 316-ra nőtt ez a szám, május 4-től pedig újranyithatnak a kis- és középvállalkozások, május második felétől pedig a vendéglátóhelyek is.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 1368-ról 1413-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és itt is már a gazdaság újraindításán dolgoznak.