A német járványügyi vezető nem akar további lazításokat

A német járványügyi vezető nem akar további lazításokat

Védőmaszkos dolgozók a Volkswagen zwickaui összeszerelőüzemében 2020. április 23-án, miután a koronavírus-járvány miatt leállított termelés újraindult az üzemben (Fotó: MTI/AP/DPA/Hendrik Schmidt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túl magasnak tartja a német Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) elnökhelyettese, Lars Schaade a napi új igazolt fertőzöttek számát ahhoz, hogy az első lazító intézkedéseket újabbak kövessék. Az MTI beszámolója szerint pénteki berlini sajtótájékoztatóján azt mondta, a mostani kétezer felettiről néhány százra kellene csökkenteni az igazolt új fertőzöttek napi számát ahhoz, hogy az egészségügyi hatóságok lépést tudjanak tartani a járvánnyal.

Schaade szerint nehéz a helyzet, mert úgy látja, a vírus terjedését lassító intézkedések sikeresek voltak, most viszont sokan kétségbe vonják a tiltások további értelmét. Az első lassításokat, úgy látja, nem követhetik „földcsuszamlásszerűen” továbbiak, mert különben túlterhelődhet az egészségügyi rendszer.

Angela Merkel kancellár csütörtökön jelentette be, hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői április 30-án ülnek le tanácskozni, de csak egy következő alkalommal, május 6-án döntenek arról, hogyan lépjenek a járványhelyzet kezelésében. A kancellár szavai szerint akkorra lesz egyértelmű, milyen hatásuk van a napokban engedélyezett lazításoknak.

A csehek már szabadon mozoghatnak, a Nyugat-Balkánon is enyhítenek | Magyar Hang

A külföldi utazások tilalmát is feloldották Csehországban, viszont a visszatérőknek vagy negatív tesztet kell mutatniuk, vagy két hétre karanténba vonulniuk. Szerbiában és Észak-Macedóniában is kérnek mindenkit, hogy tartsák be az elővigyázatossági intézkedéseket.

A koronavírust eddig 150 383-an kapták el Németországban, a fertőzésben 5321-en haltak meg.