Egy volt pártember szerint Kim Dzsongun egy rakétakísérlet során sérülhetett meg

Egy volt pártember szerint Kim Dzsongun egy rakétakísérlet során sérülhetett meg

Kim Dzsongun észak-koreai és Mun Dzsein dél-koreai elnök kézfogója a demilitarizált övezetben. Átlépni a határokon. Pammunjom, 2018. április 27. (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dong-A Ilbo nevű koreai portál egy, az Egyesült Államokba távozott, és a korábbiakban magas tisztséget betöltött pártfunkcionáriusra, Lee Jeong Hóra hivatkozva arról ír, elképzelhető, hogy egy április 14-én zajlott rakétakísérlet során szenvedhetett sérülést az észak-koreai diktátor.

Lee magyarázata szerint a rövid hatótávolságú rakétával kapcsolatos kísérletre csak a főparancsnok, azaz Kim Dzsongun jelenlétében kerülhet sor. Ugyancsak a diktátor személyes engedélyére van szükség ahhoz is, hogy a rakétakísérletekről felvételeket közöljön a központi televízió. Miután Kimet sem nevesítették az esemény kapcsán, sőt magáról a kilövésről sem jelent meg egyetlen televíziós felvétel sem, Lee úgy gondolja, előfordulhatott, hogy a kilövéssel járó tűz, esetleg a keletkezett törmelék sebesíthette meg Kimet. Lee szerint erre utal az is, hogy közvetlen a kilövést követően tűnt el a diktátor a nyilvánosság elől. 

Az egykori pártember ugyanakkor kétségeit fejezte ki a Kim agyhalálával, illetve a szívműtétjével kapcsolatos hírekről, a párt első számú emberét ugyanis az ország fővárosában található Bonghva kórházban dolgozó orvosok kezelik, mert másutt nincsenek ilyen felkészült szakemberek. Ezért kevés a valószínűsége annak az értesülésnek, amely szerint a Miohjang hegy közelében található Hjangsan kórházban operálták volna. 

Kim Dzsongun különvonata már megvan | Magyar Hang

Eközben a 24.hu arról ír, hogy a phenjani állami hírügynökség a dátum megjelölése nélkül arról számolt be, hogy Kim a Vonszan-Kalma partvidéki üdülőközponton tevékenykedő munkásoknak küldött üzenetet. A hír érdekessége, hogy mintha magyarázatot szeretne adni a 38 North nevű washingtoni szakportál korábbi beszámolójára, amely szerint műholdas felvételeken Észak-Korea keleti részén, egy üdülővárosban észlelték az ország vezetője, Kim Dzsongun különleges vasúti szerelvényét. A vonatot éppen a vonszani kormányzati üdülőhelynél kapták lencsevégre.