Őrületbe kergeti a japán nőket a bezártság

Őrületbe kergeti a japán nőket a bezártság

Tokió, 2020. április 17. Munkába járók egy tokiói vasútállomáson 2020. április 17-én. Az előző nap a japán kormány a koronavírus-járvány miatt eddig Tokióra és hat másik prefektúrára kihirdetett rendkívüli állapotot kiterjesztette egész Japánra. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A férjem iszik, nem mos rendesen kezet, és fogalma sincs arról, mit kell csinálni a konyhában – írja egy ideges japán feleség a Twitteren, akinek már elege van a járvány okozta kényszerű összezártságból. Egy másik asszony arra panaszkodik, hogy már nem bírja elviselni a férje köhögését és horkolását, amikor a nappaliban heverészik. 

Japánban már csak „koronaválásnak” nevezik a jelenséget, és általában a nőknek lesz elegük a több hete tartó állandó együttlétből – írja a South China Morning Post. Többen úgy érzik, hogy a türelmük a végét járja, és ha a hatóságok enyhítik a korlátozásokat, beadják a válókeresetet. A 126,5 milliós Japánban több mint 13 ezer Covid-19-beteget tartanak számon, és 385-en haltak meg. 

Japán kicsit más utat próbál járni a vírus megállításában | Magyar Hang

Ugyan veszélyhelyzetet hirdettek Tokióban és a koronavírus által leginkább érintett hat más prefektúrában, de nem zárják le Japánt - erről beszélt kedden Abe Sinzó miniszterelnök a Washington Post cikke szerint. A társasági érintkezések számát igyekeznek csökkenteni, de a kormányfő a parlamentnek beszámolva elmondta, nem fognak lezárni úgy városokat, ahogy ezt látták a tengerentúlon.

A karanténok és a kijárási tilalmak miatt a világon másutt is tapasztalható a válások számának megugrása. Ez történt például Kínában, ahol amúgy a házasságok valamivel több mint 30 százaléka végződik válással. Ugyanez az arány 45 százalék az Egyesült Államokban és 35 százalék Japánban. Pszichológusok és családi tanácsadók is tisztában vannak a jelenséggel, természetes emberi reakciónak tartják, hogy a párok nehezen élik meg ezt az időszakot, a járvány, a bezártság és az egzisztencia miatti szorongás is normális érzés.

Sokhelyütt a lakás lett a munkahely, ami szintén számos probléma forrása. Chie Goto japán válóperes ügyvéd azt tanácsolja a pároknak, hogy őszintén beszéljék meg a problémákat. Mások közös főzést és takarítást ajánlanak, de a japán társadalom tradícióit ismerve, ez a tanács nem biztos, hogy beválik, főleg az idősebb nemzedéknél.

Kína immár nyíltan fenyegeti a kritikusait, és megkérdőjelezi, hogy a járvány valóban Vuhanból indult | Magyar Hang

Ausztrália csak egy rágógumi a cipőnkön le kell vakarni – írta a kínai állam média szerkesztője. Nem csitul a diplomáciai harc.