Nagyot kaszálhat a válságon az olasz maffia

Nagyot kaszálhat a válságon az olasz maffia

A maffia ellen tüntetnek a dél-olaszországi Puglia tartományban fekvő Foggiában 2020. január 10-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Franco Cautillo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európában a leginkább Olaszország szenvedte meg a koronavírus-járványt. Ami azonban az olaszok döntő többségének veszteség, tragédia, az a maffiának lehetőség. Az olasz klánok működését a járvány sem akasztotta meg, az ezt követő gazdasági válságon pedig minden jel szerint nagyot nyernek.

Egymással versenyezve szólaltatták meg az elmúlt hetekben a világ vezető lapjai a Gomorra című könyvével és televíziós sorozatával híressé vált Roberto Savianót. A nápolyi újságíró a nyugati fősodor kedvence, ha pedig a maffiáról van szó, megfellebbezhetetlen tekintélynek számít. Nem véletlenül, hiszen a Camorráról még 2006-ban megjelent könyve egy csapásra világhírűvé tette, a nápolyi bűnszervezet vezető alakjaival készített interjúi pedig már előtte igazolták, hogy nem a levegőbe beszél. Ha tehát Saviano azt mondja, hogy a világjárvány kiváló pénzkereseti lehetőség a szervezett bűnözői csoportok számára, akkor elhihetjük neki.

Így indítanák újra Olaszországot | Magyar Hang

Mint a La Repubblicának írt alapos cikkében emlékeztet rá, ez nemcsak most van így. Saviano példaként az 1884-es kolerajárványt hozta fel, amelyben Nápoly lakosságának fele meghalt, a tragédia azonban hatalmas löketet adott a maffiának. A város velük takaríttatott, velük szállíttatta és temettette el a halottakat. Mások ugyanis nem rendelkeztek már erre kapacitásokkal. De a Nápoly modernizálására az olasz állam által biztosított hatalmas összeg jelentős részét is a maffia nyúlta le.

Saviano szerint nem lesz ez másképpen most sem. Annak ellenére, hogy eleinte a maffia is megérezte a mozgásszabadság korlátozását, láthatóan nagyon gyorsan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Jól megmutatkozik ez a kábítószer-kereskedelemben, amely hagyományosan az egyik legjobb üzlete a maffiáknak. A szigorítások bevezetésekor ugyan a kereskedelem a karantén miatt lelassult, a dílerek az éttermek, diszkók helyett hamar felfedezték a élelmiszerboltok és a gyógyszertárak előtt kígyózó sorokat, majd idővel „pizzafutárként” házhoz szállították a narkót. Ráadásul a válság elején az ijedten bespájzolóknak jó áron eladhatták a már kevésbé értékes régi raktárkészleteket is. A kollektív félelem idején – vezet be a részletekbe Saviano – a marihuána és a heroin volt a legkapósabb, ám a járvány lecsengésével már a kokain fog tarolni. Mint rámutat, a kikötőkben a járvány idején lazult az ellenőrzés, ami megkönnyítette a kokain becsempészését.

De a kábítószer-kereskedelemben bejáratott kapcsolatokat használták a kapóssá vált egészségügyi védőfelszerelések beszerzésére és eljuttatására is. A maszkokat, fertőtlenítőket a darkneten, „az internet sötét oldalán” adták el, és mivel már jóval a járvány előtt ráéreztek arra, hogy az egészségbiznisz a jövő üzletága, a gyógyszerektől a temetkezésig ebben a szférában is otthon érezhették magukat. Az, hogy a maffia beépült ebbe az ágazatba, mutatta már Carlo Ciriaco tíz évvel ezelőtti elítélése is. A páviai állami egészségügyi szolgálat vezetője ugyanis egyben a kalábriai ’Ndrangheta összekötője is volt.

Az olasz maffia ételt oszt a rászorulóknak | Magyar Hang

A maffiának tőkéje is van bőven, így már a válság előtt készleteket halmoztak fel fertőtlenítőszerekből, vécépapírból és más hétköznapi cikkekből, amelyekért azután később ölték egymást az emberek. S mint tudjuk, a hiánygazdaságban a maffia lubickol. Így van ez most is, hiszen az élelmiszer vagy a gyógyszer árát ilyenkor sem a szegény, sem pedig a gazdag nem kérdezi. Mint ahogy azt sem, hogy kinek a kemencéjében sült a kenyér. A maffia a szemételszállítástól a takarításon és a logisztikán át az élelmiszer-kereskedelemig minden olyan ágazatban kulcspozíciókat szerzett, amelyek a legnagyobb válság idején is megkerülhetetlenek, a hasznot így inkább csak növelik az ilyen időszakok.

Még nagyobbat kaszálhatnak a bűnszövetkezetek a gazdasági válság idején. Ahogy a XIX. század végén, úgy nagy eséllyel most is náluk landol az állami segélyek egy része, a beruházásokban és a kezükben lévő stratégiai fontosságú szektorokban pedig még az állam számára is megkerülhetetlenek. A tőkeerő miatt pedig 2008-hoz hasonlóan megint „bevásárolhatnak”, és a lakossági segélyekkel, munkahelyek biztosításával tovább növelhetik társadalmi beágyazottságukat. Így aztán igaza lehet Savianónak, hiszen minden jel arra mutat, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a maffia növelni tudja gazdasági szerepét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg április 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 18. számban? Itt megnézheti!