80-100 ezer áldozatról beszél Donald Trump

80-100 ezer áldozatról beszél Donald Trump

Donald Trump (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdasági újraindítást sürgette Donald Trump amerikai elnök vasárnap este azon a kétórás televíziós beszélgetésen, amelyet a Fox televízió közvetített a washingtoni Lincoln-emlékmű mellől. Mint mondta, az egyes tagállamok a saját egészségügyi helyzetüknek megfelelően, a saját ütemezésük szerint indítják újra a gazdasági életet, bár ebben vannak szerinte, akik „nem elég gyorsak”. Az elnök azt szorgalmazta, hogy „a lehető leggyorsabban, de biztonságosan kell visszatérnünk a munkához”, emellett szeretné, ha szeptembertől az oktatási intézményekben, köztük az egyetemeken is folytatódna a munka.

Trump általában is derűlátón nyilatkozott a következő hónapok kilátásairól, s – az MTI beszámolója szerint – úgy vélekedett, hogy 2021 „nagyszerű esztendő lesz” az amerikaiak számára.

A járványra utalva arról beszélt, hogy 80-90-100 ezer halálos áldozatot követelhet. – Ez szörnyűség, egyetlen embert sem szabadna elveszítenünk – fogalmazott, elismerve, hogy a vírus pusztítóbb, mint amilyenre ő is számított. Ám reményét fejezte ki, hogy a tesztek minél szélesebb körű alkalmazásával gyorsabban feltérképezhetők a fertőzések és diagnosztizálhatók a koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben szenvedők. Azt is mondta, miszerint nagyon bíznak benne, hogy az év végéig meglesz az oltóanyag.

Miután Brad Pitt viccet csinált belőle, Donald Trump visszatért, és kártérítést követel Kínától - videóval | Magyar Hang

A videón bejátszott nézői kérdések egyike arra vonatkozott, nem érzi-e úgy, hogy késve tette meg a járványellenes lépéseket. Trump nemmel válaszolt, s emlékeztetett arra, hogy már februárban lezárta az amerikai repülőtereket a Kínából érkező – nem amerikai állampolgárságú – utasok előtt, miközben politikai ellenfelei „rasszizmussal” vádolták meg, mert „kínai vírusnak” nevezte a kínai Vuhan városából elterjedt koronavírust. Az elnök konkrétan Nancy Pelosi, demokrata párti házelnököt és Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét említette meg, mint akik bírálták őt ezért. Azt hangoztatta, hogy helyesen cselekedtek, és legalább másfélmillió ember életét mentették meg a határok lezárásával először a Kínából, majd az európai országokból érkezők előtt.

Trump ismét bírálta Kínát, mert szerinte Peking nem időben és nem teljes mértékben adott tájékoztatást a vírus terjedéséről és a járványról, s ismételten leszögezte, hogy ezért majd el kell számoltatni Pekinget. Kifejtette azt is, hogy az amerikai hírszerzés csak január végén tájékoztatta őt a koronavírus járványáról, de – mint mondta – úgy informálták őt, hogy a vírus nem különösebben veszélyes. – Január 23-án jelentették nekem, hogy lehet, elér bennünket a vírus, de azt mondták, nem nagy ügy. Egyszóval, nem tűnt olyannak a helyzet, hogy csinálnunk kell valamit – mondta az elnök. Majd arról beszélt, hogy nem sokkal ezután záratta le az országot Kína előtt.