Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Hanyatlásnak indulhat Salvini csillaga

Szerző: | 2020. május 08., 15:52 | Külföld

Matteo Salvini és Orbán Viktor Budapesten 2019 májusában. (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly kihívással kell szembenéznie Matteo Salvininek, az olasz Liga párt elnökének. Nemcsak az jelent gondot számára, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenni kezdett pártja népszerűsége, de a Ligában egyre népszerűbb a járvány megállításában hatalmas sikereket elért Luca Zaia – írja a Napi.hu a Financial Times elemzését idézve.

HIRDETÉS - AIP

Orbán populista barátjával szemben Zaia megfontolt és most már elismert politikus. Ezt igazolja, hogy az igencsak fertőzött Lombardiát vezető – szintén Liga párti – Attilio Fontanával szemben kordában tudta tartani a Velencét körülölelő Veneto tartományban a járványt. Amíg Lombardiában 14 ezren veszítették életüket a betegségben, addig Venetóban alig 1500 halottról számoltak be a hatóságok, pedig az előbbi lakossága alig duplája az utóbbinak. A szakértők már egyenesen Veneto-modellről beszéltek az összehangolt tesztelésre, a fertőzöttek nyomon követésére és ennek alapján a fertőzés tovaterjedésének blokkolása alapuló módszerre utalva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8
Olaszország: átlépte a 25 ezret a halottak száma | Magyar Hang

Zaia népszerűségi indexe ennek nyomán az egekbe szökött: az olasz sajtó egy része Mr. 80 százalékként emlegeti, a másik része dózseként, a Velence városállamot 1100 éven át irányító vezetők címe alapján. Várakozások szerint tarolni fog a még idén megtartandó tartományi választásokon abban a régióban, amely az olasz GDP tizedét adja.

– Elemzők szerint okos politikus, aki kevésbé ellenséges az EU-val szemben, mint Salvini. Természetes szövetségese a Ligát támogató északi üzleti köröknek, szemben a demagóg, népámító pártelnökkel. Salvini legyőzhetetlenségének mítosza megtört, Zaia vált a politika emelkedő csillagává. Körültekintő és népszerű politikus – mondja Roberto D’alimonte, római politológus professzor. Szerinte erős északi bázisára támaszkodva kihívhatja Salvinit, miután ott soha nem fogadták el teljesen az Északi Liga országos párttá formálását.

Emelkedő népszerűségét mutatja, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemről készült felmérés szerint őt tartják a leghatékonyabban dolgozó politikusnak. A megkérdezettek 46 százaléka rakta le mellette a voksát, míg Giuseppe Conte miniszterelnök 35 százalékot, Sergio Mattarella államfő 32 százalékot, Salvini pedig csak 19 százalékot ért el.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Giuseppe Conte, koronavírus-járvány, Liga, Lombardia, Luca Zaia, Matteo Salvini, Sergio Mattarella, Velence, Veneto


Virtus

Virtus

A német külügyminiszter szerint érthetetlen, amit a magyar vezetés tesz Kína ügyében. Aztán hozzátette, hogy sajnos nagyon is érthető. Nincs itt valami ellentmondás? Hát, sajnos nincs.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

  • Tévút – Magyar Hang-ajánló
  • Magyar Hang - 2021. május 13., 16:29
  • Róna Péter esszéje az ország kínaiaknak való kiárusításáról. Interjú Salát Gergellyel és Beck Zoltánnal. Őrségi, miskolci és tihanyi riport. Keresse a születésnapi Magyar Hangot, az Átlátszó mellékletével!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Munkanélküliek támogatása külföldön

Pin It on Pinterest