Holttestek mellett kezelik a koronavírusos betegeket: megrázó videó az indiai egészségügy kudarcáról

Holttestek mellett kezelik a koronavírusos betegeket: megrázó videó az indiai egészségügy kudarcáról

Koronavírus Indiában (Fotó: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó videót tettek közzé a közösségi oldalakon egy indiai járványkórházból, ahol féltucatnyi holttest mellett kezelik a koronavírusos pácienseket. Sokan attól tartanak, ez rámutat, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere mennyire nem volt felkészülve a járványra, és attól is félnek, hogy az ország bizonyos részein azonnal túlterheltté válna az egészségügy, ha a járvány berobbanna, írja a Guardian, a brit napilap cikkét a 24.hu szemlézte.

A felvétel szerint a mumbai kórházban az orvosok úgy látják el a betegeiket, hogy közvetlenül mellettük fekete zsákokba csomagolva hevernek a holttestek. A videóban az is látható, hogy a páciensek hozzátartozói ott járkálnak a kórteremben.

Pramod Ingale kórházigazgató a családokat hibáztatta, amiért nem vitték el szeretteik holttestét. Mint mondta, az áldozatok testét azért hagyták a kórteremben, mert a halottasház megtelt. A jogszabályok szerint az elhunyt koronavírusos betegek testét legkésőbb harminc perccel azután el kell vinni a kórtermekből, hogy halottá nyilvánították őket.

A kórház vezetőjét nem sokkal később ki is rúgták, utódja pedig megígérte, hogy többet ilyen nem fog előfordulni.

Indiában egyelőre Európához és az Egyesült Államokhoz viszonyítva egyelőre sikerült alacsonyan tartani az esetek számát, de Mumbaiban nem éppen a legjobb a helyzet. A városban eddig 13 500 esetet azonosítottak.