25-50 eurós gasztroutalványt ad Bécs minden háztartásnak

25-50 eurós gasztroutalványt ad Bécs minden háztartásnak

Peter Hanke, Michael Ludwig, Walter Ruck és Hans Arsenovic (Fotó: C.Jobst/PID)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 15-én újranyitnak a vendéglátó egységek az osztrák fővárosban. A fogyasztás ösztönzése érdekében minden bécsi háztartás egy 25-50 euró értékű utalványt kap, amit helyi kávézókban vagy vendéglőkben lehet beváltani – közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

A két hónapos kényszerű zárvatartás után ezen a héten pénteken, május 15-én újranyitják kapuikat a bécsi kávéházak, bisztrók és éttermek. Azért, hogy a vendéglátó egységekben a fogyasztást ösztönözzék, és ezzel a bécsi gasztronómia újraindulhasson, minden bécsi háztartás egy 25 vagy 50 eurós utalványt kap postán.

Az akció kezdeményezői Michael Ludwig bécsi polgármester, Peter Hanke, Bécs pénzügyekért és gazdaságért felelős városi tanácsnoka, Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke, és Hans Arsenovic, a Kamara alelnöke. A kávéházak, kerthelyiségek és éttermek hozzátartoznak a bécsi életérzéshez, ugyanakkor gazdaságilag is elengedhetetlen szerepük van a város életében. „6500 vendéglátóipari egység összesen 60 000 munkahelyet teremt, amely 1,4 milliárd eurós bevételt hoz. Az utalványokkal ezekért a helyekért és emberekért küzdünk” – mondta Michael Ludwig polgármester. A gasztronómiai szektor különösen érintett a járványhelyzetben és a turisták elmaradása is hatalmas bevételkiesést jelent.

A „Bécsi Gasztroutalvány” nevű kezdeményezés júniustól szeptemberig tart majd. 950 000 bécsi otthonba érkezik az utalvány postai úton, amit az akcióban résztvevő helyeken tudnak beváltani a fővárosiak. Az egyfős háztartások 25 eurós utalványra jogosultak, míg több fő esetén az utalvány összege 50 euró. Bécs Városa összesen 40 millió eurót (körülbelül 14 milliárd forintot) különít el a kezdeményezésre, amely az osztrák kormány által már megítélt gasztronómiai támogatásokat egészíti ki.