Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Sorra esnek el a „bezzegországok” a járvány második hullámában, Tajvan maradt utolsóként állva

Szerző: | 2020. május 14., 18:31 | Külföld, Tudomány

Tűzijátékkal köszöntik az új évet Tajpejben 2020. január 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonhárom nap után Hongkongban újra találtak olyan koronavírus-fertőzöttet, aki nem külföldről vitte be a betegséget az országba – írja a Wall Street Journal. Egy hatvanhat éves nő, a lánya és az unokája szervezetében mutatták ki a kórokozót, ám azt egyelőre nem tudják, az idősebb hölgy honnan kaphatta el a betegséget, hiszen nem járt a Kínával határos, különleges státuszú városállam határain túl. Ezzel egy újabb olyan területen bukkant fel újra a vírus, amelyet a járványkezelés sikere miatt példaként emlegettek, és ahol úgy tűnt, sikerült megakadályozni a további fertőzéseket. Szingapúr és Dél-Korea után így Hongkong is „visszaesett”, és egyedül az a Tajvan maradt állva, amelyet még mindig nem vettek fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tagjai közé.

HIRDETÉS - AIP

Hongkong esete ugyanakkor annak ellenére sem számít példátlan tragédiának, hogy közel egy hónapja nem voltak új esetek, és az élet minden területen visszatért a normális kerékvágásba. A városállam szakértőkre hivatkozva olyan hosszútávú stratégiára épít, amelynek része a megnyitások és szigorítások felváltott alkalmazása. – Addig kell fenntartani ezt az állapotot, amíg el nem érjük a természetes immunitást, vagy amíg nem áll rendelkezésre egy hatékony vakcina – fogalmazott Gabriel Leung, járványügyi szakértő, a Hongkongi Egyetem gyógyszerészeti karának dékánja. Hozzátette, számos kört kell futni a lazítás-szigorítás pályáján mielőtt végleges megoldást találunk a problémára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Dél-Korea más utat választott, ott a vírus hamar elszabadult, ám az agresszív stratégiának, a tömeges tesztelésnek és a kontaktok felkutatásának köszönhetően sikerült felülkerekedni a járványon. A módszerüknek hála nem szorultak olyan drasztikus korlátozások bevezetésére, mint Európa, így a koreai gazdaság nem állt le, ahogy a mindennapi élet sem változott sokat a korábbiakhoz képest. Május elején már alig néhány új fertőzést regisztráltak csupán, volt olyan nap, amikor nem találtak belföldi fertőzést. Néhány napja azonban kiderült, a járvány még messze nem ért véget, egy új fertőzési pontnak köszönhetően immár több mint száz új beteget regisztráltak szerte az országban, így félő, hogy elindult a járvány második hulláma.

Ugyanez történt Szingapúrban is, amely az első fázisban példás szigorral fékezte meg a fertőzések terjedését, látszólag legyűrték a járványt, a vírus azonban visszatért, és a városállam elveszítette a kontrollt a kórokozó felett. Az elmúlt két hétben csaknem 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak, a helyi egészségügy állapotát jelzi ugyanakkor, hogy az összesen 26 ezer beteg közül összesen 26-an hunytak el. A második hullám a vendégmunkások köréből indult el, a fertőzöttek csaknem hetven százaléka közülük került ki. A zsúfoltan élő külföldi állampolgárok életkörülményei miatt a hatóságok képtelenek (voltak) megfékezni a vírus terjedését.

A példaként hozott országok közül így már csak Tajvan az, ahol nincs jele a járvány újbóli felerősödésének. A dolog pikantériája, hogy a szigetország nem tagja a WHO-nak, hiszen a világszervezet a Kínával való jó viszony megőrzése miatt vonakodik felvenni az ázsiai nagyhatalom által el nem ismert Tajvant.

A sikerük értékét növeli, hogy az elsők között érte az új koronavírus a járvány epicentrumával, Kínával szoros kapcsolatokat ápoló szigetet, ennek ellenére mostanáig csak száz megbetegedést és egy halálesetet regisztráltak, ami a fertőzés által érintett országok közül az egyik legalacsonyabb arány. A Kínától alig 200 kilométerre fekvő sziget 23 milliós lakosságából nagyjából egymillióan élnek életvitelszerűen Kínában, és a járvány kitörése előtt napi kétezer kínai turista látogatott hozzájuk.

A WHO-val való kapcsolatot beárnyékolja az is, hogy Tajvan állítása szerint már decemberben figyelmeztette a szervezetet, hogy Kínában egy emberről emberre terjedő vírus fertőz, és nagy az esélye egy járvány kitörésének. Kína egyes jelentések szerint a legkritikusabb időszakban hat napig titkolta a kórokozó jelenlétét, és ebben a WHO is támogatta az országot, amely még január közepén is arról írt, nincs rá bizonyíték, hogy a vírus emberről emberre terjedne.

Donald Trump amerikai elnök később a WHO Kínával szembeni magatartására hivatkozva vonta meg a támogatást a szervezettől. Egyre több ország sorakozott fel Trump mögött, és független vizsgálatot követeltek a járvány ügyében, Kína pedig nem is annyira burkolt fenyegetéssel válaszolt. Később azonban a kínai vezetés bejelentette, hozzájárulnak egy WHO-vezette vizsgálathoz, de gyorsan leszögezték azt is, Tajvan nem fog sikerrel járni abban, hogy részt vehessen a WHO májusi közgyűlésén. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő elmondta: a Tajvant vezető Demokratikus Haladás Pártja (DPP) politikai célokra próbálja meg felhasználni a járványt, nem pedig a tajvaniak érdekeit tartja szem előtt.

Vagyis az ország, ahol az elmúlt tíz napban két új beteget regisztráltak, és összesen mindössze 440 ember fertőződött meg, továbbra sem lehet tagja a járvány ellen küzdő legfőbb nemzetközi szervezetnek.

A példamutató országok kapcsán ugyanakkor nem feledkezhetünk el Vietnamról, amely, ha hihetünk a hivatalos adatoknak, szintén sikerrel fékezte meg a járványt. Bár a közel 100 milliós országban már január 23-án megjelent a vírus, a mai napig mindössze 288 beteget regisztráltak, és senki sem veszítette életét a fertőzésben.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Dél-Korea, Hongkong, Kína, koronavírus-járvány, második hullám, tajvan, WHO


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest