Kína tényleg megsemmisített néhány koronavírus-mintát a járvány kezdetén, de van rá magyarázata

Kína tényleg megsemmisített néhány koronavírus-mintát a járvány kezdetén, de van rá magyarázata

Képünk illusztráció. Védőruhás orvosok vizsgálják az egyik beteget egy vuhani kórház intenzív osztályán (Fotó: MTI/EPA/Featurechina)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány miatt is pattanásig feszült a helyzet Kína és az Egyesült Államok között. A felek kölcsönösen egymást vádolják a vírus elszabadulásáért. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég közölte: Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében. „Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását” – fogalmazott. Többek között azt is megemlítette, hogy Kína kezdetben visszatartott és megsemmisített mintákat, ami nehezítette a védekezést más országok számára, illetve késleltette a megfelelő vakcina kifejlesztését.

Kína eddig makacsul tagadott mindent, és nem engedi, hogy bármilyen összetételű bizottság vizsgálódjon a hírbe hozott vuhani virológiai labor körül, de pénteken egy újabb érdekes beismerésre került sor – írja a South China Morning Post. Mint az egészségügyi hatóság megerősítette: a járvány kezdeti időszakában elrendelte a nem megfelelő biztonsági fokozattal rendelkező laboratóriumok számára az új koronavírus-minták megsemmisítését. – Minderre biológiai biztonsági okokból  volt szükség, nehogy további katasztrófához vezessen valamilyen ismeretlen patogén – jelentette ki Liu Dengfeng, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság egyik munkatársa.

Mint hozzátette, a járvány vuhani kitörésekor számos országos laboratóriumban elkezdtek dolgozni a vírus azonosításán, de egy idő után magasabb veszélyességi osztályba sorolták a kórokozót, így szigorúbb biztonsági szabályokat kellett alkalmazni a minták szállítása, kezelése során. Néhány kínai kórház még decemberben küldött mintát az akkor még ismeretlen vírusból egyes genom szekvenálással foglalkozó cégeknek. A visszaküldött eredmények közül volt olyan, amely már december 27-én a SARS-sal rokon vírusként azonosította az új koronavírust. A lap úgy tudja, e cégek közül az egyik esetében egészen biztosan elrendelték a kínai hatóságok a minta megsemmisítését.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság december 31-én kezdte el vizsgálni a vírust, és ekkor értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a kitörő járványról. Január 9-én jelentette be, hogy új koronavírusról van szó, amely később a Sars-CoV-2 nevet kapta. Ekkor rendelték el a nem megfelelő biztonsági fokozatú laborok számára, hogy semmisítsék meg a mintáikat, vagy küldjék vissza olyan laborokba, amelyek alkalmasak a veszélyes kórokozók kutatására.  

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.