Tarolt az újraindított Bundesliga a németországi tévés piacon

Tarolt az újraindított Bundesliga a németországi tévés piacon

Borussia Dortmund – Schalke 04, Bundesliga-meccs 2020. május 16. (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelek szerint jó üzletnek bizonyult a német labdarúgó-bajnokság újraindítása még üres lelátók előtt is, amely az első az öt nagy európai liga közül, ahol újra bajnoki fordulót rendeztek. Még soha annyian nem nézték ugyanis Németországban a Bundesligát – mióta fizetős csatornákon követhető –, mint a szombati délutáni összecsapásokat. A televíziós jogokat birtokló, előfizetéses Sky csatornáin közvetített mérkőzéseket összesen több mint hatmillióan nézték – derül ki a dwdl.de szakportál híradásából.

A szombat délutáni öt mérkőzés szokás szerint a Sky különböző Bundesliga-csatornáin volt élőben követhető, egy hatodik csatorna pedig a körkapcsolást közvetítette. Ezeknek összesen 3,68 millió nézője volt. Ez a szokásos nézőszámnak a dupláját jelenti. Gazdasági szempontból azonban lényegesebb, hogy a fő célcsoportnak számító 14 és 49 éves korosztályban 37,7 százalékos közönségarányt ért el a fizetős közvetítés. Ilyen sok nézője még sosem volt a fizetős csatorna Bundesliga-közvetítéseinek.

A szombat délutáni találkozók közvetítési jogait birtokló médiavállalat azonban körkapcsolását a szabadon – tehát előfizetés nélkül is – fogható hírcsatornáján is elérhetővé tette, ezen 2,45 millióan követték az összecsapásokat az országban (18,2 százalékos közönségarány). A körkapcsolásos közvetítés – a fizetős és a szabadon fogható együtt – ezzel összességében a 14-49 éves korcsoportban több mint 60 százalékos közönségarányt ért el.

A koraesti, ARD-n sugárzott – és mindenki számára elérhető – Bundesliga-összefoglaló nézettségét azonban nem húzta fel annyira a több mint két hónap után újraindított bajnokság (4,11 millióan követték). Ennek oka alighanem az, hogy a futballrajongók a mérkőzéseket a Sky által ingyen is elérhetővé tett közvetítésében követték.

Eközben egyébként a Bundesliga hétfőre kiírt Werder Bremen és Bayer Leverkusen találkozójának közvetítése egészen a mai napig bizonytalan volt – derül ki a der Standard című lap cikkéből. Ennek oka a Német Labdarúgó-szövetség (DFL) és a hétfői mérkőzések németországi közvetítési jogait elnyerő Eurosport jogvitája volt. A történet lényege, hogy a Discovery médiatársaság tulajdonában álló Eurosport ugyan elnyerte a pénteki, a hétfői és néhány vasárnapi mérkőzés közvetítési jogát (egy idényben 40 találkozóét), de mivel ez a csomag alacsonyabb nézettséget ígért, értékesítették a jogokat a DAZN fizetős streamingszolgáltatónak.

A jogtulajdonos Eurosport a koronavírus-járvánnyal előállt rendkívüli gazdasági helyzet miatt viszont kezdeményezte a DFL-lel kötött szerződése felmondását. Így, mivel a DAZN-nek az Eurosporttal van szerződése, nem a német futballszövetséggel, a közvetítés sorsa kérdéses volt. A Kicker futballszaklap információi szerint azonban vasárnapra megszületett az egyezség, így a DAZN németországi előfizetői nem maradnak le a találkozóról.


A kongó lelátók előtt rendezett 26. forduló eredményei:
Borussia Dortmund–Schalke 4–0
RB Leipzig–SC Freiburg 1–1
Hoffenheim–Hertha BSC 0–3
Fortuna Düsseldorf–SC Paderborn 0–0
FC Augsburg–VFL Wolfsburg 1–2
Eintracht Frankfurt–Borussia Mönchangladbach 1–3

Vasárnap:
1. FC Köln–FSV Mainz (15.30)
Union Berlin–Bayern München (18.00)

Hétfő:
Werder Bremen–Bayer Leverkusen (20.30)