Nem lehet ott az Egészségügyi Világszervezet közgyűlésén az ország, amelyik legyőzte a járványt

Nem lehet ott az Egészségügyi Világszervezet közgyűlésén az ország, amelyik legyőzte a járványt

Koronavírus – Tajvan (Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikeresnek bizonyult a kínai nyomásgyakorlás, Tajvan nem vehet részt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn kezdődő 73. éves közgyűlésén – számolt be róla a The Guardian a tajvani külügyminiszter Joseph Wu közlése nyomán. Az ázsiai szigetország Vietnam mellett az egyetlen, amely sikerrel fékezte meg a járványt, közel két hete nem regisztráltak új fertőzést. A külügyminiszter szerint a WHO ülésén éppen a járványkezelés megfelelő módszeréről beszéltek volna, erre azonban nem lesz lehetőségük. A kínai kormány sikeréből egy kicsi jut nekünk is, hiszen mint a South China Morning Post vasárnapi cikkéből kiderült, a magyar kormány támogatta Kínát abban, hogy megakadályozza a tajvani szereplést.

A WHO tanácskozása a járvány mellett a vírus miatt kirobbant politikai csatározás miatt is különösen érdekes. Elsőként Donald Trump amerikai elnök ment neki keményen Kínának, azzal vádolva az ázsiai ország vezetését, hogy nem tett meg mindent a járvány megfékezéséért. Trump még a WHO-nak nyújtott amerikai támogatást is visszavonta, mivel szerinte a világszervezet túlságosan is Kína befolyása alá került. Az elmúlt hetekben több ország is beállt az Egyesült Államok mögé, nyílt vizsgálatot követelve Kínától, amely erre nyílt fenyegetéssel válaszolt.

Laboratóriumból szabadult a vírus? - Tetemre hívhatják Kínát az Egészségügyi Világszervezet ülésén | Magyar Hang

Tajvan szerepe azért is értékelődik fel, mert állításuk szerint ők már december végén figyelmeztették a WHO-t, hogy Kínában egy emberről emberre terjedő új vírus fertőz, és bármelyik percben kirobbanhat a járvány. Egy amerikai jelentés szerint a kínai hatóságok a legkritikusabb időszakban egy hétig titkolták a vírus létét, és ebben a WHO is támogatta az országot, több szakértő szerint ennek köszönhetően szabadult el a koronavírus.

Kína eleinte minden vádat, és vizsgálati szándékot határozottan visszautasított, mostanra azonban változott a helyzet. Csung Nan-san, a kínai kormány egyik fő egészségügyi tanácsadója, és a fertőzés elleni küzdelem egyik arca a CNN-nek adott interjúban arról beszélt, hogy a vuhani hatóságok nem mondták el az igazat januárban. Korábban pedig Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő elmondta, hogy a járvány végeztével Peking mégis támogatna egy, a WHO által vezetett vizsgálatot a koronavírus megjelenésének feltárására.

A világszervezet közgyűlésén így számos vitás kérdésben juthatnak dűlőre a felek. Egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok mit tervez, de érdekes manővernek tűnik, hogy Donald Trump szombati Twitter-bejegyzésében belengette a WHO újbóli támogatását.

Akárhogyan is döntenek, Tajvan nélkül teszik. A kínai nyomásgyakorlásról szóló, korábban említett cikk egyébiránt a kínai kormány közleményére hivatkozik, amelyben az áll, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Vang Ji kínai külügyminiszterrel, ennek során Szijjártó biztosította a kínai felet, hogy az „egy Kína” elv alapján nem fogja támogatni Tajvan WHO-tagságát. Az egyeztetésről a magyar külügyminisztérium is beszámolt, Tajvan helyzetét azonban az itthon kiadott közlemény gondosan elhallgatta.