Nagy a baj: Kína meg sem próbál növekedési célt kijelölni az idei évre

Nagy a baj: Kína meg sem próbál növekedési célt kijelölni az idei évre

Védőálarcos biztonsági őr egy néptelen pekingi utcán 2020. január 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Vu Hong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem jelölt ki gazdasági növekedési célt Kína az idei évre – derült ki Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jelentéséből, amelyet a kínai parlamenti ülésszak megnyitó napján ismertetett a törvényhozás előtt. Helyette jelzése szerint új, fontosabb célja van a kínai vezetésnek: az emberek életének megvédése a koronavírus-járványtól. 

Az eredetileg március elejére tervezett parlamenti ülésszak, amelyet az új koronavírus-járvány miatt több mint két hónappal halasztottak el, pénteken vette kezdetét Pekingben a kínai miniszterelnök éves jelentésével – írja az MTI.

A kínai vezetés hagyományosan az éves parlamenti ülésszakon határozza meg az éves GDP-célszámokat, ám megfigyelők számítottak rá, hogy idén a járvány miatt ez elmaradhat. Li a döntést a világjárvány nyomán a gazdaságban és kereskedelemben kialakult bizonytalansággal indokolta, hangsúlyozva: a pandémia még nem ért véget, Kína számára pedig hatalmas feladat a fejlődés előmozdítása, miután Peking az emberek életének védelmét jelölte ki elsődleges feladatként a vírus felbukkanását követően.

A munkanélküliségi ráta a tavalyra kitűzött 5,5 százalékról 6 százalékra nőhet idén, miközben 9 millió új városi munkahely megteremtését célozták meg a 2019-ben meghatározott 11 millió helyett. A járvány gazdaságbénító hatásainak következtében egyes becslések szerint több tízmillió ember veszítette el a munkáját Kínában az elmúlt hónapokban. A hivatalos munkanélküliségi ráta februárban 6,2 százalékos történelmi csúcsra emelkedett. 

A költségvetési hiányra a GDP 3,6 százalékát irányozták elő. Li továbbá bejelentette: a kormányzat ezer milliárd jüan értékben bocsát majd ki „különleges kincstári jegyeket”, amire 2007 óta nem volt példa. A kormányzat emellett az év végéig fenntartja a jelenlegi adócsökkentő intézkedéseket – a miniszterelnök jelentése szerint ezzel a vállalatok az év egészét tekintve több mint 2500 milliárd jüannyi adót spórolnak meg. 

A kínai miniszterelnök szót ejtett Tajvanról is, hangsúlyozva, hogy a szigetország békés újraegyesítése érdekében erősíteni kell a kapcsolatokat a két fél között, miközben a Tajvan függetlenségét hirdető „szakadár tevékenység” határozott elutasítására szólított. Tajvanon szerdán iktatták be második elnöki mandátumára Caj Jing-ven, függetlenségpárti politikust, aki eskütételekor határozottan elutasította a Kína fennhatóságát előíró „egy Kína” elvét.

A kínai parlament a pénteki ülésen hoz határozatot a hongkongi nemzetbiztonságról szóló tervezetről, amelyet Washington erősen bírál. Li jelentésében kiemelte: a központi kormányzat az „egy ország, két rendszer”, valamint a „hongkongiak kormányozzák Hongkongot” alapelveket alkalmazza. Hozzátette mindazonáltal: stabil jogrendszer, és a törvények betartását biztosító mechanizmus kialakítására van szükség a hongkongi nemzetbiztonság védelme érdekében.