Egymás után enyhítenek a környező országok a járványügyi intézkedéseken

Egymás után enyhítenek a környező országok a járványügyi intézkedéseken

Koronavírus-vizsgálathoz vesz mintát egy egészségügyi dolgozó Prágában 2020. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra jelentik be a környező országok az eddigi járványügyi korlátozásaik feloldását. A magyarországi operatív törzs mai tájékoztatása szerint immár karanténkötelezettség nélkül léphetik át szerdától egymás országhatárait a csehek, a szlovákok és a magyarok, ha a másik országban nem tartózkodnak tovább 48 óránál. Vagyis 14 napos karanténba csak akkor kell vonulni az ezekből az országokból hazánkba látogatóknak, ha két napnál tovább maradnak.

A magyar kormányrendelet azt is kimondja, hogy a magyar állampolgárok Ausztriából Magyarországra beléphetnek, ha kevesebb mint 48 órát tartózkodtak Csehországban. A magyar állampolgárokra vonatkozó szabályozás érvényes az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is, akik állandó tartózkodásra jogosultak és ezt állandó tartózkodásra jogosult kártyával igazolják.

Lengyelországban utcai maszk nélkül

Eközben tovább enyhítik a járvány miatt korábban elrendelt intézkedéseket Lengyelországban. Szombattól megszüntetik a szájmaszk kötelező köztéri viselését, a boltokban nem lesz létszámkorlátozás, 150 főig megengedik a gyülekezést is.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentése szerint ugyanakkor a tömegrendezvények megtartásához minden alkalommal az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz. Vasárnaptól megszüntetik az istentiszteletekre vonatkozó kvótát, a híveknek azonban kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A templomokban a szájmaszk viselése továbbra is kötelező, ahogy a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, mozikban és egyéb népesebb, beltéri helyeken is.

A színházak, a mozik, a koncerttermek, uszodák, edzőtermek, szaunák, szoláriumok június 6-tól nyithatnak ki, az érvényben lévő egészségügyi szabályok betartása mellett. Aznaptól lehetséges az esküvők megrendezése is, 150 főig. Egyelőre nem nyithatnak ki a diszkók és az éjjeli szórakozóhelyek. Lengyelországban az egészségügyi szabályok betartása mellett a múlt héten már megnyíltak az éttermek, a fodrász- és kozmetikai szalonok.

Teljesen nyitnának a csehek

Csehországban azt jelentették be, hogy az ország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyissa határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt. A cseh kormány hétfőn tárgyal arról, mely országokat nyilvánítja járványügyi szempontból biztonságosnak, illetve kockázatosnak. A cseh szakértők már dolgoznak azon, milyen módszerrel és milyen objektív feltételek alapján határozzák meg, melyik ország már biztonságos.

Tomás Petrícek cseh külügyminiszter azt kérte lengyel kollégájától, hogy Varsó mérlegelje további, még lezárt lengyel–cseh átkelők megnyitását, ami nagyban megkönnyítené a Csehországban dolgozó lengyelek életét. Czaputowicz viszont azt kérte Prágától, hogy engedélyezze a lengyel vendégmunkások áthaladását Csehország területén Nyugatra. Petrícek megígérte, hogy a kérést hétfőn a kormány elé terjeszti.

Diplomáciai villongás a vírus árnyékában a Balkánon

Több nyugat-balkáni országban szerdára már szinte teljesen visszaálltak a koronavírus-járvány előtti hétköznapok. Szerbiában már alig emelkedik az új fertőzéek száma, 30 új esetet regisztráltak. Mivel Montenegró június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem, Belgrád válaszlépésként megtiltotta a montenegrói légitársaság, a Montenegro Airlines gépeinek a landolást a belgrádi repülőtéren.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1038-ról 1047-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől Koszovó is enyhít a korlátozó intézkedéseken. A korábban érvényes, szigorú, néhány órányi szabad mozgást engedélyező kijárási korlátozások helyett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és másnap reggel 5 óra között. A határokat feltételezhetően június elsején nyitják meg.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1999-ről 2014-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két és fél hónap után szerdától megszűnt a kijárási tilalom a nyugat-balkáni országban, csütörtöktől pedig a vendéglátóhelyek is megnyithatnak. Ezen felül megszűnt a hatósági karantén, ehelyett az országba lépőknek otthon kell eltölteniük az előírt elszigetelődés 14 napját.

Montenegróban több mint három hete nem regisztráltak új fertőzöttet. A járvány ideje alatt 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus-járvány második hulláma őszre várható, és elkerülhetetlen lesz, ezért fel kell rá készülni.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2406-ról 2416-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban néhány napon belül megnyithatnak a bevásárlóközpontok – a döntést az új fertőzöttek alacsony számával indokolják a szakértők. Mivel a vírus még mindig jelen van, mindenkit felelősségteljes fellépésre, az elővigyázatossági intézkedések betartására kérnek.