Sorra nyitnak az országok, ahol visszaszorulóban van a koronavírus

Sorra nyitnak az országok, ahol visszaszorulóban van a koronavírus

A fertőzésveszély elkerülésének érdekében egymástól biztonságosnak tekintett távolságra letett napernyők várják a strandolókat a Rómától 30 kilométernyire fekvő Fregene üdülőhely tengerpartján 2020. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovéniában harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében – derült ki a válságkabinet vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 1473, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 108 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

Szlovénia március 12-én hirdetett járványhelyzetet. A Covid-19 megbetegedés terjedésének megakadályozására bevezetett szigorú korlátozásokat fokozatosan, április végén és május elején kezdte el feloldani. A szlovén kormány – elsőként az Európai Unióban – még május közepén hivatalosan is kihirdette a járvány végét, vasárnaptól pedig „adminisztratív értelemben” is véget ér a koronavírus-járvány. Ez annyit jelent, hogy hatályon kívül kerülnek azok a rendelkezések, amelyeket a járvány megfékezésére hozott a kabinet – adja hírül az MTI.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2246, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. 

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések újabb enyhítésének keretében 11 hét szünet után keddtől megnyithatnak a párizsi vendéglátóhelyek. A járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják a kávéházi teraszok, de benti kiszolgálás még nem lehet. A vendéglátóhelyeknek a támogatásért cserébe tiszteletben kell tartaniuk egy tízpontos chartát, amelyben az egészségügyi és környezetvédelmi előírások mellett az is szerepel, hogy a kiterjesztett teraszokat este 10 órakor be kell zárni a lakók nyugalma érdekében. A városháza csaknem húsz utcát zár le a nyáron a gépkocsiforgalom elől a teraszok kiterjesztésére.

Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig el kell takarniuk az arcukat érkezéskor és távozáskor, valamint ha felállnak az asztaltól. Egy asztalnál legfeljebb tíz ember foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, a bárokban tilos lesz állva fogyasztani.

Keddtől egyébként a tengerpartok is megnyithatnak, és megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta.

Olaszország június 3-tól az EU tagállamaiból és Nagy Britanniából érkezők, június 15-től pedig az összes többi beutazó előtt megnyitja határait, miközben az óvintézkedések értelmében továbbra sem engedélyezett a kongresszusok rendezése, valamint a büféreggeli sem.

Olaszország igazi újraindulásának dátuma június 3-a lesz, amikor az olaszok elhagyhatják tartományaikat, és szabadon utazhatnak az országon belül. Ezzel szemben az olaszok még nem utazhatnak szabadon számos EU-tagállamba, és Nagy-Britanniában karantén alá helyezik őket.

Luca Zaia, az északkelet-Veneto tartomány kormányzója „szép jelzésnek” nevezte, hogy az országot egyszerre nyitják meg, különbségtétel nélkül, a járványtól megkímélt déli és a gócpont északi régiók között. 

A vasárnapi olasz sajtó adatai szerint az olaszok előtt jelenleg 22 EU-ország tartja zárva határait. Június közepén fejeződik be az iskolai távoktatás, mintegy 7 millió olasz veheti ki szabadságát az egyelőre kevésbé forró nyárkezdeti hetekben.

Június közepétől Olaszországban megnyitják a nyári gyerektáborokat, valamint újraindulhatnak a mozik, színházak, koncerttermek és szórakozóhelyek, többek között a diszkók is.