Elhunyt az a kínai orvos is, aki a koronavírusra elsőként figyelmeztető kollégája mellett dolgozott

Elhunyt az a kínai orvos is, aki a koronavírusra elsőként figyelmeztető kollégája mellett dolgozott

Beteget szállítanak egy vuhani kórházba 2020. január 23-án. Hupej tartományban a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetették ki. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hu Vej-feng urológus a múlt héten hunyt el a Covid-19 betegségben, és hosszú hetek után ő volt az első újabb halálos áldozata a koronavírusnak Kínában – adja hírül a The Guardian brit lap a kínai állami CCTV-re hivatkozva. Hu arról ismert, hogy Li Ven-liang szemész mellett dolgozott a Vuhani Központi Kórházban.

Li Ven-liang a járvány hajnalán, tavaly decemberben elsőként hívta fel a figyelmet az új koronavírus veszélyeire, de a politika közbeszólt. Ven-liang december 30-án a Weibo mikroblogon, egy közös csetszobában hívta fel egykori egyetemi csoporttársai figyelmét arra, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel került a kórházába. A kínai hatóságok azonnal beidézték Lit, és kérdőre vonták azért, mert információt osztott meg az esetről. Néhány napra rá a rendőrök is előállították, és egy papírt kellett aláírnia, amelyben elismerte, miszerint „hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”. Később persze kiderült, hogy az eltussolni kívánt esetek a koronavírus első fertőzöttjei voltak.

Február elején Li Ven-liang belehalt a fertőzésbe, haláláról illetve a járvánnyal kapcsolatos úttörő munkájáról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megemlékezett, és utólag Peking is kitüntette.

Hu Vej-feng a hatodik orvos, aki ebben a kórházban dolgozott, és belehalt a betegségbe. A vuhani kórház még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot Hu haláláról. Februárban még arról számolt be a vezetőség, hogy az egészségügyi dolgozók közül 68-an kapták el a kórokozót. Hu állapotát az egész ország figyelemmel kísérte, mivel a májban okozott károsodás miatt teljesen elsötétült a bőre, és ezeket a képeket a médiában is közzétették. Kollégája, Ji Fan is hasonló tüneteket mutatott, de ő felépült a betegségből és már elhagyhatta a kórházat. 

A 11 milliós Vuhan városában egyébként most egy egyedülálló kísérletet hajtanak végre, az összes lakost letesztelik ugyanis koronavírusra. Már 9,9 millió embert teszteltek, és 300 tünetmentes esetet találtak. Őket azonban nem számítják a regisztrált fertőzöttek közé Kínában. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.