Temetkezési vállalkozók cáfolják a kormányt: jóval több áldozata lehet a járványnak Spanyolországban

Temetkezési vállalkozók cáfolják a kormányt: jóval több áldozata lehet a járványnak Spanyolországban

Az új koronavírus okozta megbetegedésben szenvedőknek kialakított szükségkórház a madridi Ifema kongresszusi és kiállítási központban 2020. április 2-án (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol temetkezési vállalkozók szövetsége (Aesprof) hétfőn publikált tanulmánya szerint az országban lényegesen többen estek áldozatul a koronavírus-járványnak, mint az a hivatalos statisztikából kiderült – adta hírül a La Vanguardia. A hatóságok számításai szerint eddig összesen 27127 ember hunyt el a fertőzésben, a temetkezési vállalkozók ezzel szemben több 43 ezer áldozatról írnak.

A jelentős különbséget a tanulmány szerint az okozza, hogy az első hetekben elhunyt betegeket nem tesztelték a koronavírusra, és a szociális intézmények halálos áldozatainál sem végeztek laborvizsgálatok. A legnagyobb eltérést Madrid és Katalónia esetében találták: a főváros közel 9 ezer halottjával szemben a valóságban több mint 16 ezer, míg Katalóniában a 6 ezer helyett több mint 12 ezer áldozattal kellene számolni a temetkezési vállalkozók szerint.

Állításaikat alátámasztja a spanyol halálozási statisztika, amely szerint március 1-től május 12-ig összesen 43 ezerrel többen haltak meg, mint az elmúlt évek azonos időszakának átlaga. Ez ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy a járvány ennyi áldozatot szedett, a szakemberek szerint azonban azt egyértelműen jelzi, hogy a hivatalos adatok jócskán alulbecsülték a kórokozó miatt elhunytak számát.

Spanyolországban vasárnap volt hónapok után az első nap, amikor nem regisztráltak a járvány következtében elhunyt beteget. Hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában pedig már egy hete nem szedett újabb áldozatot a járvány.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a külföldi turisták elmaradásával a dél-európai országot áprilisban mintegy hétmilliárd euró veszteség érte. A korábbi évek alapján több mint hétmillió látogatót vártak a határokon kívülről ebben az időszakban. A korlátozások lazításával ugyanakkor egyre több kulturális intézmény készül újra megnyitni kapuit. A színházak közül elsőként a madridi királyi színház (Teatro Real) jelentette be, hogy július elsejétől a Traviata előadásával folytatja a márciusban félbeszakadt évadot.