Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minnesota állam kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt, aki május 25-én durva rendőri intézkedés következtében halt meg, írja tudósításában az MTI.

Az átfogó vizsgálatot a középnyugati állam emberi jogi ügyekkel foglalkozó tárcája indíttatta. Tim Walz demokrata párti kormányzó sajtókonferencián jelentette be a döntést, kiemelve, hogy a vizsgálat célja a „nemzedékekre visszatekintő, rendszerszerű fajgyűlölet” gyökeres kiirtása. Mint mondta, a vizsgálat a rendőrség elmúlt tíz éves gyakorlatát kívánja feltárni, kiderítendő, vajon a rendőrök éltek-e a színesbőrűeket rendszeresen hátrányosan megkülönböztető gyakorlattal.

Rebecca Lucero, az emberi bizottság vezetője elmondta: a vizsgálatot folytatók büntetés terhe melletti idézéseket fognak küldeni, de reményeik szerint Minneapolis városa nyitottsággal fogadja a nyomozást, és lehetővé teszi a hozzáférést a szükséges dokumentumokhoz. A minneapolisi városi tanács mind a 12 tagja támogatásáról és maximális együttműködéséről biztosította a kormányzót.

Jacob Frey, a város polgármestere szintén közleményt adott ki, amelyben reményét fejezte ki, hogy az állami közbeavatkozás segíthet a régóta szükséges rendőrségi reformok megvalósításában. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kultúra megváltoztatására van szükség. Hozzátette, hogy Minneapolis választott tisztségviselőinek és rendőri vezetőinek kezét hosszú évek óta megkötik a rendőröket védelmező törvények és rendőr-szakszervezetek. „A rendszerszerű rasszizmus elleni küzdelemhez mindannyiunk összefogására van szükség” – fogalmazott.

George Floydra egyébként május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert a bejelentés szerint hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét.