Lehet, hogy már augusztusban megjelent a koronavírus Vuhanban?

Lehet, hogy már augusztusban megjelent a koronavírus Vuhanban?

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik a „valójában hol és mikor jelent meg először a koronavírus” körüli polémia, amely különösen kényes kérdés a pekingi vezetés számára, miután a világ jó része Kínát okolja a járvány kitörésért. A napokban amerikai tudósok rukkoltak elő elő egy érdekes megfigyeléssel. Szerintük a kórokozó nem tavaly decemberben, hanem már augusztusban megjelenhetett a járvány kiindulópontjának számító kínai Vuhan városában.

A Harvard Medical School, a Boston University of Public Health és a Bostoni Gyermekkórház kutatói a vuhani kórházak parkolóiról készült műholdfelvételek és a böngészők kereséseinek elemzése alapján jutottak erre közös tanulmányukban, amely még nem ment át a szokásos tudományos ellenőrzésen – írja a brit Guardian.

A szakértők a 2018 január és 2020 április közötti időszakban vizsgálták a műholdképeket, és azt vették észre, hogy 2019 augusztusától kezdve sokkal több autó parkolt a kórházak előtt, és ez decemberben érte el a csúcspontját. Így például az egyik kórháznál 112 kocsi parkolt 2018 szeptemberében, egy évre rá pedig ennek közel duplája, 214 autó. 

A vizsgált időszakban a hat vizsgált kórház közül ötnél szeptemberben és októberben nőtt a legnagyobb mértékben a parkoló autók száma. Ez az időszak egybeesett azzal, amikor megugrott a „hasmenés” és „köhögés” szavakkal folytatott keresések száma a népszerű kínai oldalon, a Baidu-n. A kutatók elismerték, hogy nem tudták mindig ugyanazokat a napokat összehasonlítani és hogy közvetett a bizonyíték, de úgy érzik: mindez arra utal, hogy Vuhanban sokkal hamarabb kezdett terjedni az új koronavírus, mint ahogy elismerték.

Az amerikai tanulmány felvetéseire reagált Hua Chunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki sajtótájékoztatóján arról beszélt, bár nem látta a tanulmányt, de elutasítja annak eredményeit. Véleménye szerint „abszurd, rendkívül abszurd olyan felületes megfigyelések alapján következtetéseket levonni, mint a közúti forgalom”.

A járvány világszerte már több mint hétmillió embert fertőzött meg, és több mint 407 ezer áldozatot követelt.